Antena Meniu Search
x

Video Un pensionar a primit o factură la gaze de 30 de ori mai mare decât de obicei: ''De unde să iau bani? Să mă duc să bag mâna în buzunar la cineva?''

Tot mai multe facturi umflate la gaze sau energie elctrică. De data asta, un consumator din Alba a avut şocul vieţii, după ce a aflat că are de plătit 150 de mii de euro la curent, pentru un apartament în care nu locuia nimeni. Premierul ameninţă cu sancţiuni şi suspendarea licenţelor pentru cei care încalcă legea. Numai că, până să plătească furnizorii, rămânem buni de plată, la cheremul furnizorilor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 03.09.2021, 19:59

Vezi și

O sumă enormă pentru pensionarul Andrei Ion. L-am găsit în faţa sediului unui furnizor de gaze şi energie electrică unde venise să depună o reclamaţie: factura la gaz primită este de 30 de ori mai mare decât de obicei. 

Andrei Ion, pensionar: Vorbesc singur. M-am uitat, nu-mi venea sa cred. Plăteam 12 lei, 13 lei, 14 lei, plăteam gazele pe lună şi acum să vină 410 lei. Nu am bani. Pe 15 vine pensia. De unde să iau bani? Să mă duc să bag mâna în buzunar la cineva? 

Facturile mărite la utilităţi îi disperă pe tot mai mulţi români

În aceeaşi situaţie disperată sunt mulţi români. Acestei doamne i s-a dublat factura la energie electrică la magazinul alimentar pe care îl are în sectorul 1 din Capitală. 

Pe acelaşi subiect

''Aceeași consumatori pe care i-am avut în iunie, i-am avut și în iulie. În iunie am plătit 1160, în iulie 2000 aproape. Mi se pare o mare bătaie de joc.''

O bătaie de joc pe care o recunoaşte chiar vicepreşedintele Autoritatii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Dacă acum doresc să semnez un nou contract de la 1 octombrie, șansele să am un preț dublu sunt mari. 

Constatarea nu ajută pe nimeni. 1.7 milioane de consumatori de gaze naturale au trecut în piaţa concurenţială şi, dacă le expiră contractul în această perioadă când preţul gazelor e foarte sus, noua ofertă îi va ustura la buzunare. 

Ionuţ Purica, expert energie: Dacă se dublează prețul gazului și al energiei electrice, cam 80% din populație intră în regim de vulnerabilitate. 

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Această creștere este foarte mare, într-o perioada foarte scurtă de timp, iar din punctul meu de vedere este nejustificată. Se întâmplă tot felul de lucruri pe domeniul lor de activitate. De la excese, la greșeli, contoare necitite, contoare expirate. 

În faţa neregulilor şi a situaţiilor absurde, oamenii sunt complet vulnerabili. Spre exemplu, un consumator din Cugir, judeţul Alba a primit o factură de 739 de mii de lei la curent pentru un apartament în care nu locuieşte nimeni. 

Florin Cîţu, premierul României: Acolo unde vedem distribuitori care folosesc această situație pentru a încarca artificial facturile românilor, aceștia vor trebui să plătească, chiar până la a se lua licență de funcționare. 

Vorbe mari care nu schimbă momentan nimic. Gazele s-au scumpit, oficial, cu 20 de procente în ultimul an. Pentru facturile duble sau umflate de zeci de ori, autorităţile caută explicaţii. 

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: E aproape normal ca această evoluție a prețurilor din piață engros să se reflecte și în prețurile consumatorilor finali. 

Nu e nimic normal în absenţa totală a unor reglementări în faţa creşterilor aberante de preţ. O spun experţii în energie care adaugă faptul că nu putem da vina pe situaţia internaţională: n-ar trebui să se reflecte atât de mult în facturile din România, în condiţiile în care importăm doar 20% din gazul folosit. 

Ionuţ Purica, expert energie: Apare un soi de psihoză în furnizori pe lanțul gazelor, de creștere a prețului. Au crescut prețurile, repede să creștem și noi. E un lucru care trebuie temperat.

Momentan nu s-a facut mare lucru pentru a se opri zarva de pe piaţa energiei. Există câteva controale la furnizorii de gaze şi energie electrică şi promisiunea ca, în cazul în care cineva va fi găsit că a încălcat legea, să fie sancţionat cu un procent de până la 10% din cifra de afaceri. Până atunci, suntem la cheremul furnizorilor şi avem în faţă o iarnă grea în care preţul gazelor va exploda. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Un pensionar a primit o factură la gaze de 30 de ori mai mare decât de obicei: ''De unde să iau bani? Să mă duc să bag mâna în buzunar la cineva?''