Antena Meniu Search
x

Un român dezvăluie cât câştigă ca profesor în Austria. Cezar, despre salariile dascălilor din România: "MI-ZE-RA-BIL"

Greva profesorilor. Cezar Marksteiner Ungureanu, doctor în etică socială, profesor și preot în Austria, a relatat într-un mesaj postat pe Facebook, în contextul grevei generale din educaţie, despre diferenţele de salarii dintre profesorii din ţară şi cei din vestul Europei.

de Redactia Observator

la 26.05.2023 , 15:21

Un român dezvăluie cât câştigă ca profesor în Austria. Cezar, despre salariile dascălilor din România: "MI-ZE-RA-BIL"
Cezar Marksteiner-Ungureanu - Cezar Marksteiner-Ungureanu / Instagram

Un profesor cu 30 de ani vechime primește în Austria în jur de 4000-5000 de euro pe lună, în timp ce în România abia ajunge la 1000 de euro, sub cel al unuia debutant în vestul Europei.

"Despre salariile profesorilor. Primul meu salariu ca profesor în Austria a fost de aproximativ 1540 euro pe lună. Aici se primesc 14 salarii pe an. Deci am început cu un salariu mai mare decât cel al unui profesor român cu vechime de 30 de ani. Un profesor cu 30 de ani vechime primește în Austria vreo 4000-5000 de euro pe lună. Punctul de plecare în cazul grevei profesorilor este următorul: statul român îi plătește pe profesori MI-ZE-RA-BIL. Măriți salariile și lăsați prostiile cu sporuri și alte tâmpenii" este mesajul postat pe Facebook de Cezar Marksteiner - Ungureanu, preot paroh într-o parohie din Austria și profesor de religie ortodoxă în Austria.

În ţară s-a împlinit o săptămână de grevă în Educaţie, iar profesorii nu cedează. Mii de angajaţi din învăţământ au protestat în mai multe oraşe din ţară după nu mai puţin de cinci runde de negocieri eşuate.

Articolul continuă după reclamă

Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie.

Pentru profesori şi personalul didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Sindicatele susţin că oferta este "umilitoare".

Un profesor debutant câştigă în România 2.500 de lei pe lună. Iar un profesor cu grad I, cu peste 25 de ani vechime, primeşte  în jur de 4.500 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri economice » Un român dezvăluie cât câştigă ca profesor în Austria. Cezar, despre salariile dascălilor din România: "MI-ZE-RA-BIL"