Antena Meniu Search
x

Video Uniforma obligatorie în şcoli: dezbatere aprinsă înainte de revenirea elevilor în clase. Părinţii au o singură cerinţă

Începe şcoala şi, o dată cu ea, şi veşnica dezbatere - e uniforma obligatorie sau nu? Din ce în ce mai multe şcoli de stat cer elevilor măcar o vestă, un sacou sau un tricou alb. La privat e însă obligatorie ţinuta pentru toată lumea. Părinţii spun că dacă statul vrea uniformă obligatorie, trebuie să o şi plătească.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 06.09.2023, 21:00

Vezi și

Uniforma nu mai e ce a fost. Dacă pentru alte generaţii, sarafanul şi matricola sunt de tristă amintire, pentru elevii din zilele noastre uniformele sunt un mod de a scăpa de grija veşnicei întrebări: cu ce mă îmbrac mâine. Iar pentru părinţi, o cheltuială importantă la început de an.

Mădălina are doi copii, în clasa a IV-a şi a VIII-a. A cheltuit în jur de 1500 de lei doar pentru uniforme. "Nu mai avem problema cu ce ne îmbrăcăm în fiecare zi, avem acelaşi tip de haine, nu mai venim acasă cu acela avea nu ştiu ce tricou, celălalt nu ştiu ce pantofi, bluze", spune Mădălina Marin.

"Mai ales acum, pentru că este foarte diversificată, de la tricouri polo până la cămăşi de sport, este un ajutor foarte mare, deoarece nu mai trebuie să stai în fiecare dimineaţă ce port", explică Ştefan, elev. 

Uniforma este ţinută obligatorie pentru elevi în şcolile private

Pe acelaşi subiect

În şcolile private din România, uniforma este ţinută obligatorie pentru elevi. La stat, însă, decizia rămâne a părinţilor. 

"Pentru elevii noştri creează acest simţ de apartenenţă la mediul şcolar. În plus, este şi un mijloc prin care reducem posibilitatea apariţiei bullying-ului, pe motivul că tu te-ai îmbrăcat astăzi mai bine, tu te-ai îmbrăcat mai rău", declară Laura Antoniu, reprezentant şcoală privată. 

"Dacă vom decide la nivel naţional aceste uniforme atunci statul trebuie să vină să bugeteze. Pentru că nu poţi să obligi o familie să plătească o uniformă care nu şi-o permite în acel moment", explică Iulian Cristache, Federaţia Naţională a Părinţilor.

Legea uniformei obligatorii a fost respinsă din Parlament tot după revolta părinţilor

Legea uniformei obligatorii a fost respinsă din Parlament tot după revolta părinţilor. Pentru că în realitate costurile nu sunt deloc mici. Un set complet de haine poate ajunge chiar şi la 1.500 de lei, cu tot cu hainele pentru activităţile sportive.  

"Încă din luna august, în atelierele de croitorie, zeci de mâini lucrează la uniformele şcolare pentru copii, care ajung pe rafturile magazinelor. Iar preţurile diferă în funcţie de accesoriile pe care le adăugăm la uniformă. De exemplu, în cazul fetelor, această cămaşă cu sarafan costă aproximativ 200 de lei, iar în cazul băieţilor, un costum de uniformă, ca acesta, costă aproximativ 550 de lei", relatează Ingrid Tîrziu, reporter Observator. 

"Lucrăm din stofă, cu lână, cu vâscoză, căptuşim produsele cu ţesături naturale pentru copii, cât să nu transpire, să nu se irite", explică Iuliana Radu, director general atelier. 

Ce ne recomandă specialiştii privind uniformele şcolare

Specialiştii recomandă uniforma pentru a reduce diferenţele sociale dintre elevi. 

"Lucrurile au stat aşa şi cu mulţi ani în urmă, când noi, generaţia adultă de astăzi a purtat uniformă. Copiii trebuie să înţeleagă că există şi reguli la care trebuie să se supună şi că nu există libcrtate cu orice preţ", recomandă Eduard Puiu, psiholog. 

Preşedintele Franţei a decis introducerea uniformei pentru a combate indisciplina şi performanţa scazuta a elevilor. Speră ca astfel să reducă si tensiunile legate de vestimentaţia musulmană. Abaya, rochia lunga si larga purtată de adolescente, a fost interzisă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Uniforma obligatorie în şcoli: dezbatere aprinsă înainte de revenirea elevilor în clase. Părinţii au o singură cerinţă