Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Veşti proaste pentru economia Europei. Declinul producţiei s-a adâncit, viitorul industriei este sumbru şi nu dă semne de redresare

Scăderea producției industriale din Europa nu dă semne de încheiere. A scăzut și mai mult în iulie, confirmând cele mai mari temeri ale liderilor UE preocupați de direcția în care se îndreaptă economia zonei euro, relatează POLITICO

de Redactia Observator

la 25.07.2024 , 13:33

Veşti proaste pentru economia zonei euro. Declinul producţiei s-a adâncit, viitorul industriei este sumbru şi nu dă semne de redresare
Veşti proaste pentru economia zonei euro. Declinul producţiei s-a adâncit, viitorul industriei este sumbru şi nu dă semne de redresare - Profimedia

Indicatorul Purchasing Managers (PMI), calculat de S&P Global pe baza unui sondaj derulat în rândul întreprinderilor din zona euro, a scăzut în iulie de la 45,8 puncte în luna precedentă, la 45,6, un minim al ultimelor șapte luni. Este un rezultat dezamăgitor așteptările fiind pentru o creștere modestă la 46.

În ultimii doi ani indicele a fost sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei. În Germania, indicatorul a ajuns la 42,6, un minim al ultimilor trei luni, în timp ce în Franța a scăzut pentru a doua lună consecutiv la 44,1.

Economia Germaniei a căzut din nou în zona de contracție

Articolul continuă după reclamă

"Pare o problemă serioasă. Economia Germaniei a căzut din nou în zona de contracție, trasă în jos de o scădere abruptă și dramatică a producției sectorului manufacturier. Speranța că acest sector ar putea beneficia de un climat economic global mai bun dispare", a comentat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank (HCOB). 

Pe acelaşi subiect

Indicatorul Composite Purchasing Managers care include şi sectorul serviciilor, a coborât şi el în luna iulie până la 50,1 puncte, de la un nivel de 50,9 puncte în luna iunie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Arată că activitatea sectorului privat din zona euro a încetinit şi mai mult în luna iulie, apropiindu-se de pragul de cvasi-stagnare, afectată de evoluţia slabă a sectorului manufacturier. "Economia zonei euro suferă oare de o toropeală estivală? Datele semnalează o cvasi-stagnare a sectorului privat în luna iulie", a explicat economistul.

Acesta a subliniat că există o divergenţă semnificativă între "înrăutăţirea puternică a conjuncturii în sectorul manufacturier" şi "creşterea moderată din sectorul serviciilor". "Încetinirea economică observată în ultimele luni nu exclude totuşi posibilitatea unei creşteri a Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea", a estimat economistul.

Declinul producţiei în zona euro s-a adâncit 

Datele arată că atât în Germania, cât şi în Franţa, indicatorul PMI Composite s-a situat în luna iulie sub pragul de 50 de puncte, la 48,7 puncte, respectiv 49,5 puncte. Cifrele semnalează o deteriorare în cazul Germaniei, care în luna iunie afişa un indicator PMI de 50,4 puncte, dar o îmbunătăţire a situaţiei în cazul Franţei, unde indicatorul a crescut cu 1,3 puncte comparativ cu luna iunie.

În timp ce Germania suferă de pe urma performanţelor slabe ale sectorului manufacturier, care nu a reuşit să găsească drumul spre creştere, economia franceză beneficiază de pe urma consecinţelor economice ale Jocurilor Olimpice, subliniază Cyrus de la Rubia.

"Dacă îmbunătăţirea sentimentului de încredere a companiilor în cursul primelor luni ale anului, precum şi o creştere a PIB peste aşteptări în primul trimestru, au susţinut speranţele privind o relansare economică, ultimele evoluţii sunt un adevărat duş rece", estimează Carsten Brzeski, analist la banca ING. "Nu este vorba de un duş răcoritor într-o zi de caniculă ci mai degrabă un duş glacial într-o zi de iarnă când nu funcţionează căldura", a remarcat ironic analistul.

Industria europeană și în principal Germania a fost lovită de creșterea prețurilor la energie după războiul din Ucraina. UE a depășit peste așteptări situația de urgență, găsind alternative la gazul rusesc, de exemplu, prin importurile de gaz natural lichefiat din SUA. Dar speranța că industria europeană se va redresa rapid a dispărut, chiar dacă economia zonei euro, per ansamblu, a revenit la creștere.

Datele Eurostat arată că producția industrială rămâne sub nivelul din 2021 și are o tendință de scădere. Iar factorii de decizie politică încep să realizeze că schimbarea pe care o așteptau nu se produce.

Dezvoltarea economică a zonei euro, bazată pe servicii 

"Dezvoltarea economică a zonei euro se bazează din ce în ce mai mult pe servicii", a scris vineri guvernatorul Băncii Finlandei, Oli Rehn, într-o analiză citată de POLITICO. "Situația industriei, pe de altă parte, este sumbră și nu există niciun semn de redresare". El s-a întrebat dacă nu este timpul să admitem că scăderea actuală a producției nu este temporară și ciclică aşa cum s-a presupus. 

Datele subliniază că Europa întâmpină probleme în a-şi menține competitivitatea şi relevanţa în timp ce China și SUA se luptă pentru a remodela economia globală în contextul unei rivalități geopolitice din ce în ce mai acute.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Veşti proaste pentru economia Europei. Declinul producţiei s-a adâncit, viitorul industriei este sumbru şi nu dă semne de redresare