Antena Meniu Search
x

Video Vești proaste pentru români: o nouă modificare din partea Guvernului va duce la facturi mai mari pentru 80% din consumatori

În timpul jocului, se schimbă din nou regulile de pe piaţa energiei. De data asta, autorităţile îşi doresc un preţ fix, plătit de toată lumea, aproximativ 1,30 de bani pe kilowat ora. Cei cu venituri mici ar putea să primească vouchere din partea statului. Măsurile au fost anunţate pe surse, iar până acum nimeni din Coaliţia de Guvernare nu le-a asumat public.

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 20:33

Vezi și

Prețul energiei electrice ar urma să fie fixat la 1,2 -1,3 lei pe kilowatt oră, de la 68, respectiv 80 de bani, cât este acum pentru consum sub 255 de kilowaţi. Odată cu noile modificări, ar urma să dispară pragurile de consum. Adică, indiferent de cât consumăm, plătim acest preţ.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: "Pentru a fi suportabil de către bugetul statului, trebuie să ridici valoarea plafonată a preţului de energie. Ceea ce înseamnă că mai multă lume va beneficia de un preţ plafonat, 1,2 lei-1,3 lei, dar acesta va fi peste valoarea plafonului în acest moment."

Opt din zece consumatori ar urma să plătească facturi mai mari. La un consum lunar de 200 de kWh, factura ar putea fi 260 de lei, cu 100 de lei mai mult decât acum.

Ce opțiuni au guvernanții?

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "O astfel de măsură este una nepopulară. Această vânătoare a  populismelor în această perioadă mă face să fiu sceptic faţă de aplicarea unei astfel de măsuri."

Avantajaţi ar fi cei puţini care nu se încadrau în pragul de consum, adică doi din zece clienţi casnici. Iar cei cu venituri mici ar putea primi vouchere de la stat. Salariul minim pe economie ar putea fi luat în calcul, de exemplu, adică undeva la 1.500 de lei. Un milion şi jumătate de români sunt în această situaţie.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: "Ajutorul direct acordat persoanei, prin intermediul unui voucher, era o soluţie mai bună decât ceea ce s-a făcut până acum."

Silvia Vlăsceanu, expertă energie: "Greutatea e în a-i identifica corect pe cei care sunt într-un grad de sărăcie energetică accentuat. Şi acest procent a crescut, în ultimii ani, destul de abrupt."

În România există 9,6 milioane de consumatori de energie electrică. Specialiştii estimează că jumătate dintre ei au probleme la plata facturilor. Întrebaţi de noile modificări, liderii coaliţiei ezită să şi le asume.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "Eu v-am spus un preţ maximal. În loc să simplificăm procedurile, până acum am reuşit să le complicăm."

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: "Noi, liberalii, nu suntem dispuşi să mărim preţurile."

Furnizorii de electricitate spun că e nevoie ca modificările legislaţiei să fie anunţate din timp.

Daniela Dărăban, director executiv ACUE: "Este un decalaj de patru luni între ceea ce se plăteşte de către stat şi ceea ce plătesc furnizorii."

România, în topul european al scumpirilor

În timp ce autorităţile bâjbâie prin ordonanţa energiei, România apare într-un top nedorit al scumpirilor.

Lucia Cujbă, reporter Observator: "România este în topul european al scumpirilor la electricitate. Plătim cu 55% în plus faţă de acum un an. Doar în Cehia, Letonia şi Danemarca, tarifele au crescut mai mult ca la noi. La polul opus sunt Olanda şi Slovenia, unde energia este mai ieftină ca anul trecut. Graţie subvenţiilor, olandezii plătesc 6 cenţi pe kWh, de patru ori mai puţin ca noi. În România preţurile sunt duble şi faţă de vecini. Ungurii achită sub 10 cenţi, iar bulgarii 11 cenţi pe acelaşi kWh care în România costă peste 23 de cenţi."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri economice » Vești proaste pentru români: o nouă modificare din partea Guvernului va duce la facturi mai mari pentru 80% din consumatori