Antena Meniu Search
x

Se anunță sărbători austere: prețurile vor continua să crească

Trebuie să ne aşteptăm la sărbători modeste! Explozia preţurilor din ultimele două luni nu se va opri, anunţă experţii.

Trebuie să ne aşteptăm la sărbători modeste! Explozia preţurilor din ultimele două luni nu se va opri, anunţă experţii. Şi nu numai alimentele ne vor costa mai mult, ci şi cadourile. Românii se pregătesc pentru ce e mai rău.

Diferenţe uriaşe înregistrate în numai două luni. Pentru cei care speră ca avalanşul scumpirilor să se oprească odată cu venirea anotimpului rece, experţii au veşti proaste. Preţurile vor continua să crească.

Adrian Benţa, consultant fiscal: "Pentru sărbători ne vom aştepta la o explozie a bunurilor de consum, la o explozie a cumpărărilor. Cu siguranţa preţurile vor fi un pic mai mari."

Vezi și

Cauza principală a scumpirilor din ultimele luni se datorează accizei la carburanţi, care a urcat preţul litrului de benzină şi motorină peste pragul de cinci lei. Efectul s-a resimţit întâi la fructe şi legume. O creştere de 6,67 la sută! 

Însă de acum înainte, preţul alimentelor va fi influenţat şi de cursul leu-euro, ajuns la cotaţia din 2012, 4,6 lei pentru un euro, şi foarte aproape de a depăşi maximul istoric. 

Consumam bunuri produse in alte state pentru care trebuie sa platim bani. In acest moment este o cerere mai mare pe valuta si, evident, cursul creste.

Un coş cu făină, ouă, carne, pâine, ulei şi zahăr, orez şi unt costă, în total, în jur de  80 de lei. Luna viitoare, însă, aceleaşi produse, pot costa cu 10% aproape 10 procente mai mult. 

Iar românii sunt foarte conştienţi de faptul că vor avea sărbători de iarnă modeste. Chiar şi cei care se întorc din străinătate.

Şi de la BNR vin semnale îngrijorătoare. Rata inflaţiei a crescut în luna octombrie, iar prognoza finalului de an este de 2,7%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Stiri economice » Se anunță sărbători austere: prețurile vor continua să crească