Antena Meniu Search
x

Video "Vom trăi până la moarte aici". Pariul câştigat de muncitorii asiatici care s-au mutat în România. Câştigă şi de 5 ori mai mult decât în ţările natale

România a devenit locul pe care tot mai mulţi muncitori asiatici îl numesc "acasă". Pe lângă salarii, care sunt şi de 5 ori mai mari la noi, străinilor le sunt asigurate cazarea şi mâncarea. Mulţi dintre ei vor să rămână definitiv aici şi încearcă să-şi aducă şi familiile. 

de Georgiana Botez

la 18.11.2023, 14:13

Vezi și

Doar în ultimii doi ani, numărul muncitorilor din ţări asiatice veniţi să lucreze în România, s-a dublat. Aproape 93.000 de asiatici au carte de muncă la noi în ţară. Aastha este o tânără de 22 de ani, care lucrează ca ospătar într-un restaurant din Oradea de 3 luni.

Aastha Timilsena: Fratele meu m-a ajutat să vin aici, pentru că el lucrează deja de 3 ani şi a zis că e bine. Aşa că sunt aici şi sunt foarte fericită! Oamenii sunt buni, amabili şi politicoşi,  ne tratează de parcă facem parte din familia lor. Şi salariul e mai bun.

Motivul pentru care antreprenorii aleg muncitori din Asia

Linda, proprietarul restaurantului, spune că 80% dintre angajați sunt de origine asiatică. Şi asta pentru că, spune ea, românii îşi schimbă repede priorităţile, în special tinerii, care aleg să lucreze în restaurante doar pentru un sezon. 

Pe acelaşi subiect

Linda Sereș, proprietar restaurant: Am început cu doi colegi, pe care i-am adus pe cont propriu şi astăzi suntem la 40 de colegi pe două locaţii.

Bariera lingvistică le dă bătăi de cap angajaţilor

La un hotel din stațiunea Băile Felix, au fost angajaţi recent 9 bărbaţi din Bangladesh și Sri Lanka pe postul de... menajeră. 

Directorul complexului recunoaşte că a fost reticent la început, însă a fost plăcut surprins de serviciile celor din Asia. În continuare, bariera lingvistică le dă bătăi de cap angajaţilor, dar nimic nu este imposibil când există aplicaţii de traducere, direct pe telefonul mobil. 

Dumitru Fechete, director complex balnear: Nu am fost adeptul ideii de a aduce oameni, am avut o mică reţinere. Suntem foarte mulţumiţi de serviciile lor. Pe lângă salariul pe care îl iau, noi le asigurăm cazare, le asigurăm masă. 

Salariul în România, de 5 ori mai mare decât în ţara natală

Roylston lucra şi în ţara natală pe acelaşi post, însă aici, salariul este şi de 5 ori mai mare.

Roylston Lesly Thuring: În ţara noastră, luăm 100 de dolari pe lună, iar aici, luăm undeva la 550-600 de dolari. Trebuie să trimit bani familiei, pentru că am o soţie şi un copil în Sri Lanka. Dacă mă va ajuta compania, cu siguranţă îmi voi aduce familia şi vom trăi până la moarte aici.

Tanbin a studiat designul vestimentar şi managementul hotelier, în Bangladesh, însă a venit la noi pentru oportunităţile pe care nu le avea la el în ţară. Acum, se simte ca acasă, în România.

Tanbin: Acum, am învăţat şi puţină română. 

Majoritatea celor care vin din Asia, lucrează la noi în restaurante, sau în construcţii, însă tot mai mulţi aleg să îşi deschidă propria afacere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » "Vom trăi până la moarte aici". Pariul câştigat de muncitorii asiatici care s-au mutat în România. Câştigă şi de 5 ori mai mult decât în ţările natale