Antena Meniu Search
x

Video Cât costă să faci zacuscă anul acesta. Prețul ingredientelor, cândva pentru buzunarele tuturor, a explodat: "Va fi foarte greu"

Zacusca, "vedeta" toamnei din cămările gospodinelor, va fi mai condimentată anul acesta, inclusiv la preţ. Asta nu le împiedică pe doamne să aducă în farfurie gustul şi culorile toamnei printr-o explozie de arome. În Bucovina, zacusca se pregăteşte cu un ingredient vedetă: hribul.

de Angela Bertea

la 15.09.2022, 17:37

Vezi și

Nu există cămară sau beci în Bucovina unde să nu existe cel puţin o porţie de zacuscă. De la prima oră, gospodinele au pregătit legumele. Le-au curăţat, spălat şi apoi le-au tocat cu atenţie. O muncă migăloasă, pentru un gust desăvârşit. 

Felicia Zbranca: Dacă ai dragoste și pasiune, orice mâncare iese cu gust. Vom toca și hribul care este vedetă noastră de Bucovina și secretul gustului zacustii de astăzi. 

Zacusca îşi menţine savoarea chiar şi doi ani

Ardeii şi şi gogoşarii tocaţi se aruncă în ceaun, peste ceapa şi morcovul călit. 

Pe acelaşi subiect

Ancuța Timu: Zacusca se fierbe cel puțin 3-4 ore. Când ai văzut că se ridică uleiul deasupra, o dai pe margine și pregătești următoarea etapă, borcanele 

La final, o ploaie de sare şi piper, dar şi câteva legume coapte pe plită îi dau zacuştii o aromă în plus.  Indiferent de sortiment fie că e cu peste fasole sau hribi, zacusca cu o turtă coaptă pe plită e un adevărat răsfăț culinar. Făcută corect şi păstrată la răcoare în cămară sau în beci, zacusca îşi menţine savoarea chiar şi doi ani. De asta s-au convins şi gospodinele care nu lasă să treacă toamnă fără să mai facă o porţie. Anul acesta, un ceaun de zacuscă de hribi costă puţin peste 80 de lei. Cu legume proaspete, alese pe sprânceană din piaţă.

Client: Cea mai bună zacuscă după părerea mea e cea în care ceapa se opărește, se fierbe că să iasă toate toxinele și se pregăteşte împreună cu roșii proapsete, cu vinete, gogoșari, ardei capia, ceea ce anul acesta va fi foarte greu pentru că toate sunt foarte scumpe.

Reporter: Faceți zacuscă în fiecare an?

Client: Da normal că am copii mulți și dau și la copii. Fac la sobă că iese foarte bună mai bună că la aragaz.

Şi... mai avantajoasă la buzunar.  

Vânzătoare piaţă: De exemplu alea de la supermarket sunt 100, dincoace cu 50-60 de lei îți faci cât trebuie și ți-o faci tu cu mâna ta. E preparatul culinar în casă care e mult mai bun la gust. 

Cei care nu au timp să-şi prepare zacusca acasă o pot cumpăra cu preţuri care variază de la 7 lei borcanul la aproape 14 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Cât costă să faci zacuscă anul acesta. Prețul ingredientelor, cândva pentru buzunarele tuturor, a explodat: "Va fi foarte greu"