Antena Meniu Search
x

Video Zi decisivă pentru majorarea salariilor şi a punctului de pensie. Guvernul aprobă joi bugetul pe 2023

Este o zi importantă la Guvern. Executivul urmează să aprobe bugetul de stat pe anul viitor, dar şi mai multe măsuri fiscale. Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi se află și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Ministerul Finanțelor a publicat de marți proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 12:57

Vezi și

Executivul mizează pe o creştere economică de 2,8% şi un deficitul bugetar calculat la 4,4% din PIB. În ceea ce priveşte banii primiţi de instituţiile statului, anul viitor, bugetul Apărării va fi unul record, cel mai mare din istoria post-decembristă. Iar Ministerul Familiei va avea un buget de şase ori mai mare faţă de anul trecut. Alte insituţii cu bugete majorate semnificativ sunt Ministerul Cercetării şi cel al Mediului. 

Instituţii cu bugete majorate

  • Ministerul Familiei: 620,7 milioane lei (+619%)
  • Ministerul Mediului: 3,76 miliarde lei (+76,6%)
  • Ministerul Cercetării: 3,189 miliarde lei (+69,7%)
  • Ministerul Apărării: 35,2 miliarde lei (+52%)

Pe lângă aprobarea bugetului de stat, Guvernul are pe masă joi şi mai multe măsuri fiscale. Este vorba despre Ordonanţa Trenuleţ, care conţine, printre altele, majorarea salariilor bugetarilor cu 10 procente, dar şi creşterea punctului de pensie. 

Cât creşte salariul minim brut

Foarte important însă, joi ar urma să fie aprobată şi hotărârea prin care salariul minim brut pe ţară va creşte la 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe. Se va decide şi salariul minim brut din construcţii, care ar urma să crească la 4.000 de lei. Printre proiectele care se mai regăsesc pe ordinea de zi a şedinţei de guvern mai sunt şi ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei, banii acordaţi pentru transportul elevilor, dar şi măsurile din sistemul bugetar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Zi decisivă pentru majorarea salariilor şi a punctului de pensie. Guvernul aprobă joi bugetul pe 2023