Antena Meniu Search
x

Bugetul de 2,1% din PIB acordat Educaţiei în 2023, criticat dur de asociaţiile studenţeşti. "Marchează dezinteresul autorităţilor faţă de acest sector"

Educaţia nu va primi nici în 2023 cei 6% din PIB pe care statul i-a tot promis în ultimii ani. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) afirmă că alocarea bugetară acordată Ministerului Educaţiei, de 2,1% din PIB, reprezintă cel mai scăzut nivel de finanţare din istoria recentă, precizând că acest lucru marchează dezinteresul autorităţilor faţă de sectorul educaţiei, relatează news.ro"Guvernul României îşi asumă public scăderea masivă în termeni reali a bugetului acordat domeniului Educaţie, într-un deplin contrast cu tot ceea ce a promis public în ultimul an", a transmis ANOSR. 

de Redactia Observator

la 07.12.2022, 12:18

Bugetul de 2,1% din PIB acordat Educaţiei în 2023, criticat dur de asociaţiile studenţeşti
Bugetul de 2,1% din PIB acordat Educaţiei în 2023, criticat dur de asociaţiile studenţeşti - Profimedia Images

ANOSR a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că Guvernul României îşi asumă public scăderea masivă în termeni reali a bugetului acordat domeniului Educaţie, într-un deplin contrast cu tot ceea ce a promis public în ultimul an. 

"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se declară siderată de proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2023, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor în cursul serii trecute. Alocarea bugetară acordată Ministerului Educaţiei, de 2,1% din Produsul Intern Brut, reprezintă cel mai scăzut nivel de finanţare din istoria recentă şi nu face decât să marcheze dezinteresul autorităţilor publice faţă de sectorul educaţiei din România, declarat prioritar de toate guvernările şi de toate partidele politice.

Cu o modificare pozitivă de 7% faţă de anul 2022, în valoare netă de aproximativ 2 miliarde de lei, de la 30 de miliarde la 32 de miliarde de lei, şi în contextul unei rate a inflaţiei de 15,3% în noiembrie 2022, Guvernul României îşi asumă public scăderea masivă în termeni reali a bugetului acordat domeniului Educaţie, într-un deplin contrast cu tot ceea ce a promis public în ultimul an", a anunţat ANOSR.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România consideră că proiectul legii bugetului de stat nu are nici ea mai mică legătură cu priorităţile programului “România Educată”.  

Pe acelaşi subiect

"Creşterile salariale pentru profesori, bursele pentru studenţi, investiţiile în infrastructură şi îmbunătăţirea condiţiilor de studiu prin digitalizare nu reprezintă altceva decât cuvinte fără acoperire în contextul în care guvernanţii decid nu doar să nu crească semnificativ finanţarea învăţământului, aşa cum au promis constant, ci să o reducă în termeni reali.

Este absolut evident că proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2023 nu are nici cea mai mică legătură cu priorităţile programului <<România Educată>>, o filosofie care nu se poate construi tăind resursele şi aşa puţine disponibile. Înţelegem faptul că există finanţări importante din PNRR şi alte fonduri europene, însă considerăm că acestea sunt insuficiente faţă de nevoile acute ale sistemului şi, tocmai de aceea, trebuie dublate de o finanţare consistentă din Legea Bugetului de Stat, în vederea asigurării implementării programului <<România Educată>>", a mai precizat sursa citată.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

ANOSR solicită corectarea proiectului "România Educată"

ANOSR solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Nicolae Ciucă pentru corectarea acestui proiect, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla atunci ameninţă cu declanşarea de proteste. 

"ANOSR solicită de urgenţă intervenţia Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis şi a Prim-ministrului, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru corectarea acestui proiect absurd, care, în ipoteza adoptării sale, va cataloga definitiv educaţia din România ca un sector de unde pot fi sacrificate resurse. ANOSR îşi asumă ca, în eventualitatea trimiterii către Parlament a proiectului de lege în această variantă, să demareze de îndată proteste împotriva nepăsării clasei politice faţă de educaţia din România şi faţă de propriile promisiuni", se mai arată în finalul comunicatului ANOSR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Bugetul de 2,1% din PIB acordat Educaţiei în 2023, criticat dur de asociaţiile studenţeşti. "Marchează dezinteresul autorităţilor faţă de acest sector"