Video A luat 9,45 la Evaluarea Naţională, însă nu a intrat la niciun liceu dintre cele alese. Ce opţiuni mai are acum, în a doua etapă a repartizării
Peste 1.600 de absolvenţi de clasa a 8-a, care nu au fost acceptaţi la liceu luna trecută, îşi încearcă zilele acestea norocul pe locurile rămase. Cei mai mulţi nu au completat corect fişele de opţiuni. Unii dintre ei au medii mai mari de 8 sau 9. Părinţii sunt revoltaţi şi spun că sistemul de repartizare trebuie schimbat.
Andrei nu a fost repartizat la niciunul dintre liceele alese chiar dacă a avut media 8,30. A selectat peste 50 de opţiuni, dar peste tot s-a intrat cu note mai mari, aşa că a rămas pe dinafară.
Andrei: Sistemul de repartizare e foarte prost.
Mama lui Andrei: Nu e normal că un copil cu medie peste 8 să ajungă în etapa a doua.
Andrei: Mă gândesc să intru la liceul la care intru și pe urmă, în a zecea, să mă transfer unde trebuie, eu urmăream să stau cât mai aproape de casă.
În București sunt disponibile peste 600 de locuri
În situaţia lui sunt mulţi alţi absolvenţi de clasa a 8-a. Printre ei şi un tânăr din Bucureşti care a luat nota 9,45.
Candidat: Am scris o sută şi ceva de opţiuni, dar nu am intrat, am pus și tehnice, şi tehnologice.
Candidat: Am început să plâng, am zis că nu e adevărat.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Repartizarea acestor elevi se face exact că în prima etapă, cu același algoritm pe calculator și cu lista de opțiuni. În București sunt disponibile peste 600 de locuri, dar foarte puține la licele de top din capitală. Bătaia cea mai mare este acum pe singurul loc de la Sava, de la Basarab sau de la Moisil.
Per total, locurile sunt de ajuns pentru toţi copiii, chiar dacă nu vor fi pe placul tuturor. Caz în care, unii adolescenţi şi-au pregătit şi planul C.
Georgiana: La anul bineînțeles un transfer și o să fie totul ok. Am pus medii foarte mari față de media mea, am auzit că scad mediile, dar din păcate au crescut.
Părinţii sunt revoltaţi pe sistemul de repartizare
Părinţii sunt cei mai revoltaţi pe sistemul de repartizare.
Mamă: E aiurea, nu te avantajează absolut deloc, vorbim despre un robot care face o repartizare electronică.
Tată: Trebuie să se revină la vechea regulă, să se opteze pe numărul de locuri de la licee. Ulterior să se repartizeze cu media pe care o are.
Alternativă sunt şcolile profesionale
Alternativă sunt şcolile profesionale. Reprezentanţii de la privat i-au aşteptat pe elevii dezamăgiţi cu oferte şi cu pliante chiar la poartă centrului.
Gabriel Zorzini, director şcoala profesională: Mai avem locuri la coafor liceu, organizator marketing, tehnician în gastronomie, tehnician mecatronist. Iar la profesională, mai avem locuri la mecanici auto, la ospătari și la bucătari.
Repartizarea computerizată nu se va schimbă nici cu noile legi ale educaţiei. Admiterea se va putea face însă şi cu examen separat la colegiile de top. Cel mai devreme însă doar din 2027.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰