Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă dacă ai note sub 5 la Evaluarea Naţională 2023

Peste 160.000 de elevi din întreaga Românie urmează să afle, săptămâna aceasta, dacă au şanse sau nu să prindă un loc la liceul dorit, rezultatele de la Evaluarea Naţională 2023 urmând a fi afişate miercuri, 28 iunie 2023.

de Redactia Observator

la 29.06.2023, 12:06

Peste 160.000 de elevi au susţinut Evaluarea Naţională 2023
Peste 160.000 de elevi au susţinut Evaluarea Naţională 2023 - Profimedia
  • Miercuri, 28 iunie 2023, se afişează rezultatele de la Evaluarea Naţională 2023.

Elevii au susţinut probe scrise la Limba şi literatura română şi la matematică, iar unii dintre ei au susţinut inclusiv o probă la Limba şi literatura maternă, dar aceştia din urmă pot solicita ca nota respectivă să nu le fie luată în calcul când se stabileşte media pentru admiterea la liceu, dacă nu sunt mulţumiţi de nota obţinută la proba respectivă.

Peste 15.500 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul Anului Şcolar 2022-2023 nu au mai ajuns să se înscrie la Evaluarea Naţională, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că autorităţile îşi doresc să afle motivele care au dus la neprezentarea elevilor.

Care este nota minimă la Evaluarea Naţională

Elevii care îşi doresc cu adevărat să prindă un loc la liceul dorit trebuie să fi obţinut minim nota 5 la fiecare dintre probele de la Evaluarea Naţională 2023. Apoi, intervine problema alegerilor făcute prin intermediul fişei de înscriere la examen, dar şi ierarhizarea în funcţie de rezultatele tuturor elevilor care au susţinut examenul.

Pe acelaşi subiect

De altfel, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, anunţa în urmă cu ceva timp că această formulă pare să fie cea mai corectă pentru admiterea la liceu, din acest motiv fiind eliminată de la calcul şi media claselor gimnaziale.

Ce se întâmplă cu elevii care au note sub 5 la Evaluarea Naţională 2023

Spre deosebire de anii precedenţi, în care elevii care obţineau note sub 5 la Evaluarea Naţională puteau ajunge fără mari probleme la un liceu, în funcţie de alegerile făcute şi de locurile disponibile, autorităţile au stabilit de curând ca acest lucru să nu mai fie atât de uşor permisibil.

Însă, pentru că învăţământul este obligatoriu în România pe durata a 10 clase, elevii care au media sub 5 la Evaluarea Naţională nu rămân pe dinafară. Ei ar urma să fie repartizaţi şi spre locurile disponibile la diferite şcoli profesionale. Măsura se vrea a fi inclusiv una prin care se doreşte revitalizarea şcolilor profesionale, respectiv revitalizarea anumitor meserii unde am avut de suferit în ultimii ani din cauza lipsei de personal.

Rezultatele din acest an se afişează pe 28 iunie

Vorbim, cumva, despre rezultatele parţiale, pentru că cei nemulţumiţi de rezultate au posibilitatea de a le contesta. Concret, miercuri, 28 iunie 2023, rezultatele de la Evaluarea Naţională 2023 sunt afişate până la ora 14.00.

Contestaţii la rezultatele de la Evaluarea Naţională 2023 pot fi depuse atât miercuri, între orele 16.00 şi 19.00, cât şi joi, 29 iunie, între orele 08.00 şi 12.00, urmând ca rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2023 să fie afişate pe 4 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » Ce se întâmplă dacă ai note sub 5 la Evaluarea Naţională 2023