Antena Meniu Search
x

Contestaţii la Evaluarea Naţională 2023. Unde se poate depune cererea

Evaluarea Națională 2023. Probele pentru elevii clasei a VIII-a se desfășoară în perioada 19 iunie - 4 iulie 2023. Peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susţine examenul, conform situației centralizate de către Ministerul Educației, pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene. Probele vor fi organizate în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen. 

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 18:52

Contestaţii la Evaluarea Naţională 2023
Contestaţii la Evaluarea Naţională 2023 - Hepta/Mediafax/Tibi_Bologh

Prima probă, cea de Limba și literatura română, a avut loc luni, 19 iunie și va fi urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. În timp ce Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Când se pot depune contestaţiile la Evaluarea Naţională 2023 

Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00), potrivit Ministerului Educaţiei. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Baremul de corectare la limba română - Evaluare Naţională 2023 

Pe acelaşi subiect

La proba de limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi adesenelor pot folosi şi creion.

Subiectele și baremele pentru probele prise de la Evaluarea Națională 2023 sunt publicate zilnic (după încheierea fiecărei probe) aici

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Proba de matematică are loc pe 21 iunie

Evaluarea Națională 2023 va continua miercuri, 21 iunie, cu proba la Matematică. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. 

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Ce este interzis la Evaluarea Națională 2023

Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. 

Se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ / centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în salastabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen. 

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notiţesau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicarea între candidaţisau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor menţionateva fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţiirespectivi sunt eliminaţide la proba în cauză. Candidaţiieliminaţipentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Calendarul Evaluării Naționale 2023

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
  •  21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19 - 22 iunie, între orele 8:00 - 16:00)

Admiterea la liceu în 2023

Absolvenţii clasei a VIII-a din promoţia 2023, dar şi cei din promoţiile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii noului an şcolar, se pot înscrie în învăţământul liceal la cursuri de zi. Înscrierea candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ se realizează la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii, conform unei proceduri elaborate de Comisia naţională de admitere.

Înscrierea în clasa a IX-a învăţământ liceal preuniversitar de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere.

Notele din gimnaziu nu mai sunt luate în calcul pentru admiterea la liceu

Daca în anii trecuți, elevii erau ajutați și de notele din gimnaziu ca să se poată inscrie în clasa a IX-a, acum aceste medii nu mai sunt luate în calcul. 

Potrivit ordinului ministrului educației 5.243 din 2022, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024, publicat în Monitorul Oficial, media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu.

Astfel, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Contestaţii la Evaluarea Naţională 2023. Unde se poate depune cererea