Antena Meniu Search
x

Video Evaluare Naţională 2023. Elevii au ieşit bucuroşi de la examenul la română, dar părinţii tot nu şi-au stăpânit lacrimile: "Mă descătuşez acum"

Emoţii mari pentru absolvenţii de clasa a opta care au dat astăzi prima probă a examenului de Evaluare Naţională: limba şi literatura română. Vorbim despre o generaţie - am putea spune fără să exagerăm de sacrificiu - pentru că elevii au învăţat mai mult online în pandemie, iar anul acesta au stat acasă trei săptămâni, cât a durat greva din învăţământ. Din cei peste 160.000 de elevi înscrişi au absentat puţin peste 7.000. Asta înseamnă o rată de participare de peste 95%, mult mai mare decât anul trecut.

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 17:54

Vezi și

Forfotă mare azi dimineaţă în faţa Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală. Zeci de elevi au aşteptat cu sufletul la gură primul examen serios din viaţa lor, iar emoţiile au fost copleşitoare. 

Elevă: Mă ajută crucea asta, crucea de la gât şi la mână am o cruce. Le port să mă ajute la examen dar le port şi în general. Am simţit eu să o iau, nu mi-au dat-o părinţii. 

Copiii spun că s-au pregătit temeinic pentru examen

Copiii spun că s-au pregătit temeinic pentru acest examen, care va fi pentru ei rampa de lansare către cele mai bune licee din Bucureşti. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Cum e în această dimineaţă?

Elevă: Foarte bine. Cu cea mai bună energie. M-am pregătit tot anul şi acum abia aştept. A fost o perioadă nu complicată, dar încărcată şi acum am venit să dăm tot ce putem. Mie îmi place româna oricum şi orice ne-ar da o să fie frumos. 

La prima probă a examenului s-au prezentat 154.600 de absolvenţi, adică aproape 96% dintre cei care s-au înscris. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Nota de la Evaluarea Naţională şi doar atât va conta la înscrierea la liceu a acestei generaţii. Admiterea în clasa a IX-a şi completarea fişelor de înscriere vor începe în data de 6 iulie.

Părinţii nu și-au putut stăpâni lacrimile

La Galaţi, dacă elevii au ieșit din sala de examen cu zâmbetul pe buze, părinții, în schimb, nu și-au putut stăpâni lacrimile.

Elevă: A fost bine, nu mai plânge. 

Reporter: Are mai multe emoții mama?

Elevă: Da.

Mamă: Mă descătușez acum la final, până acum nu am avut. 

Elevă: Eu zic că m-am descurcat destul de bine, a fost mult mai ușor decât mă așteptam. Cred că peste 9. 

Pregătirile, date peste cap de grevă

Din cauza grevei din învăţământ, elevii au fost nevoiţi să se pregătească mai mult singuri, acasă. 

Elevă: Am avut timp sa mă concentrez numai pe teste pentru evaluare. Simt că mai mergea și la școală să mai facem cate un exercițiu. 

La examenul de Evaluare Naţională au existat şi câteva incidente: doi elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar lucrările lor au fost notate cu nota 1. La Galaţi unei eleve i s-a făcut rău şi a fost transportată la spital, iar în Mureş au existat două cazuri speciale. 

Niță Fănică, inspector școlar general adjunct, președintele comisiei județene de evaluare națională: Este vorba despre un elev care susţine în urma spitalizării Evaluarea Naţională la domiciliu, iar al doilea caz special este vorba de un elev internat la clinica de cardiologie unde de asemenea s-a deplasat o comisie de la inspectoratul şcolar. 

Miercuri, elevii vor susţine proba la matematică, iar joi la la limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 28 iunie, iar elevii vor avea două zile la dispoziţe să depună contestaţie. Pe 4 iulie, absolvenţii vor afla rezultatele finale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Evaluare Naţională 2023. Elevii au ieşit bucuroşi de la examenul la română, dar părinţii tot nu şi-au stăpânit lacrimile: "Mă descătuşez acum"