Antena Meniu Search
x

De câte ori poţi să dai Bacul şi care e taxa de examen

Mii de elevi din întreaga Românie au ratat ocazia de a lua Bacul în această vară, iar mulţi dintre ei au început deja să-şi pună problema de câte ori poţi să dai Bacul şi de câte ori poţi să o faci fără să achiţi o taxă de examen.

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 13:54

Elevii care au picat Bacul în iunie pot începe deja pregătirea pentru sesiunea de toamnă
Elevii care au picat Bacul în iunie pot începe deja pregătirea pentru sesiunea de toamnă - Profimedia
  • Înscrierile pentru sesiunea de toamnă a Bac 2023 încep pe 17 iulie 2023.

91.246 de elevi au luat Bacul în sesiunea de vară 2023, conform cifrelor date publicităţii de către autorităţi. Este de aşteptat ca alte câteva mii de elevi să obţină medie de trecere, după depunerea şi rezolvarea eventualelor contestaţii.

Rămân, însă, alte câteva mii de elevi care pică Bacul în această sesiune, iar autorităţile se tem că cifra celor care nu iau Bacul nici după rezolvarea contestaţiilor o să fie mare. Mai ales că celor care nu iau Bacul ar urma să li se alăture cei care nu au apucat să se prezinte la o probă sau alta ori chiar şi câţiva elevi care au fost eliminaţi dintr-o probă sau alta.

Cei care rămân pe dinafară au ocazia să-şi încerce din nou norocul la sesiunea de toamnă a Bac 2023, care se ţine, practic, în perioada 17 iulie 2023 - 29 august 2023, dacă luăm în calcul toate etapele pe care le presupune o astfel de sesiune, de la înscriere şi până la rezolvarea contestaţiilor.

Sigur, mulţi dintre elevii care nu au apucat, până acum, să ia Bacul se întreabă de câte ori pot susţine acest examen şi, eventual, în ce condiţii.

Pe acelaşi subiect

De câte ori poţi să dai Bacul în România

În principiu, conform autorităţilor din România, elevii care nu iau Bacul din prima mai au o singură şansă să susţină examenul în mod gratuit. Se merge pe principiul că dacă un elev nu ia Bacul în sesiunea de vară şi-ar putea încerca norocul, gratuit, şi la sesiunea din toamnă.

Ulterior, lucrurile se complică. Cei care au ratat primele două ocazii de a lua Bacul îşi pot încerca norocul şi la sesiunile din anii următori. Numărul tentativelor pe care le aveţi la dispoziţie este nelimitat. Nu se ţine cont de vârsta candidatului sau de anul în care acesta a terminat liceul. Însă, cei care nu iau Bacul din primele două încercări ar urma, ulterior, să achite o taxă de examen de fiecare dată când se înscriu la Bac.

Taxa de examen pentru cei care au picat Bacul şi a doua oară

Elevii care pică de două ori examenul de Bacalaureat au de achitat o taxă de examen de la a treia încercare. Taxa de examen pentru Bacalaureat se stabileşte de la an la an şi trebuie anunţată până la începutul lunii martie a anului şcolar în desfăşurare.

Concret, elevii care au picat Bacul în anii precedenţi au de achitat 435 de lei dacă doresc să susţină Bacul şi în acest an. Vorbim despre o creştere semnificativă faţă de anul trecut când taxa de susţinere a examenului de Bacalaureat a fost 367 de lei.

Ce poţi să faci dacă ai picat Bacul

Totuşi, trebuie luat în calcul inclusiv faptul că nu este obligatoriu ca cineva să aibă examenul de Bacalaureat luat. Cei care consideră că nu se pot pregăti suficient pentru a depăşi cu bine acest examen se pot orienta şi către şcolile postliceale.

Cele mai căutate sunt Şcolile Postliceale Sanitare, dar şi cele care pot aduce calificări profesionale în strânsă legătură cu domeniul construcţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » De câte ori poţi să dai Bacul şi care e taxa de examen