Antena Meniu Search
x

Video Val de contestații la Bac 2023. Elevii olimpici, nemulțumiți de notele la Limba română, deși multe sunt peste 9

Rezultate Bac 2023. După afişarea rezultatelor la Bacalaureat, un nou val de emoţii îi cuprinde pe absolvenţii de liceu. Cei care nu sunt mulţumiţi de notele obţinute se grăbesc astăzi să depună contestaţii. Vă reamintim, notele au fost afişate în această dimineaţă. Şi chiar dacă rezultatele sunt un pic mai slabe decât anul trecut, bifăm totuşi o performanţă - rata de promovare s-a menţinut la peste 70% pentru al doilea an consecutiv.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 03.07.2023, 13:53

Vezi și

Într-adevăr, este coadă la contestații. Noi ne aflăm acum la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din București. Sunt foarte mulți elevi nemulțumiți, și vorbim și despre elevii care au luat note mari, de peste 9, dar și despre cei care nu au reușit să promoveze examenul maturității. Am stat de vorbă și cu directorul școlii, care ne-a spus că proba la Limba română este cea care a adus probleme în acest an, mai multe decât se așteptau.

Proba la Limba română, șoc pentru elevi

Au elevi olimpici care nu au reușit să ia note deloc mari la Limba și literatura română și sunt hotărâți să depună contestație. Nu e un caz unic, pentru că am stat de vorbă cu mai mulți directori din Capitală și spun același lucru: proba la Limba română a fost un șoc pentru foarte mulți dintre elevi. Rămâne de văzut dacă după a doua corectare a examenului de Bacalaureat 2023 și a subiectelor de la Limba română notele vor fi mai mari și vedem și dacă procentul de promovare va crește.

Am văzut cele mai slabe județe, cu cele mai slabe rezultate: Ilfov, doar puțin peste jumătate dintre absolvenții de clasa a XII-a au reușit să treacă examenul de Bacalaureat, la fel și în Călărași, Giurgiu și Teleorman. Avem și mai puține medii de 10 în acest an: 56, dacă facem o comparație cu anul trecut când erau de 4 ori mai multe. De la ora 12.00 s-a deschis programul la contestații și mai durează până la ora 18.00. 

Pe acelaşi subiect

Rată de promovare de 72,8% la BAC 2023

Rata de promovare înainte de contestații este de 72,8%, sub cea de anul trecut. 56 de candidați au încheiat cu media zece.

Ministerul Educației a publicat la ora 11:00, pe bacalaureat.edu.ro, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de bacalaureat în sesiunea iunie - iulie 2023. 

Au promovat 91.246 de candidați (87.226 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.020 din promoțiile anterioare) din totalul celor 125.352 de candidați prezenți, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 72,8% (73,3% - 2022 și 67,8% - 2021). Pentru promoția curentă, rata de promovare este 78,4% (în ușoară creștere față de sesiunea din anul anterior - 78,3%). 

Rezultate BAC 2023. Topul pe judeţe

Judeţele fruntaşe la rata de promovare sunt Brăila cu 87,3%, Cluj cu 87,2%, Iaşi cu 85,2%, Braşov cu 84,8%, Galaţi  cu 84,2%. Judeţele codaşe sunt: Ilfov cu 54,9%, Harghita  cu 63,7%, Călăraşi cu 64%, Teleorman cu 64,9%, Giurgiu cu 65,3 %.

În Bucureşti, rata de promovare la Bac 2023 pe sectoare este în felul următor: Sectorul 1 are 81%, Sectorul 2 are 84,5%, Sectorul 3 are 80,9%, Sectorul 4 are 86,5%, Sectorul 5 are 80,9%, iar Sectorul 6 are 81,2%.

Rezultate BAC 2023. Harta mediilor de 10

56 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.  Cei mai mulţi au fost în Bucureşti, Argeş, Prahova şi Constanţa, fiecare cu câte 5.

Numărul notelor de 10 pe probe/discipline de examen:

Contestaţii la BAC 2023

Specialiştii susţin că elevii care sunt nemulţumiţi de rezultatele obţinute la Bac 2023 pot depune contestaţii la centrul unde au susţinut examenul. Dacă aţi susţinut examenul la liceul sau colegiul de care aparţineţi, atunci tot acolo puteţi depune şi contestaţia.

Conform portalinvatamant.ro, "candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună sau să transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere".

Model de cerere de contestaţie BAC 2023

Specialiştii susţin că elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute la Bac 2023 au de completat o cerere în care trebuie să specifice proba la care solicită reevaluarea notei, când a avut loc sesiunea, în vară sau în toamnă, data exactă la care s-a desfăşurat proba, disciplina şi tipul de subiect.

Vă reamintim că, dacă în urma reevaluării lucrării apare o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, există posibilitatea ca lucrarea să ajungă la o a treia comisie, înainte de a fi stabilită nota finală.

Unde se pot vedea rezultatele contestaţiilor BAC 2023

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2023, cele de după rezolvarea contestaţiilor, ar urma să fie afişate la centrul unde s-a susţinut şi examenul propriu-zis. Există posibilitatea ca rezultatele să fie afişate şi online. În principiu, rezultatele de după contestaţii ar urma să fie afişate vineri, 7 iulie 2023.

În baza acestor rezultate, elevii ştiu ce paşi au de urmat în viaţă, respectiv dacă au şanse sau nu să ajungă la facultatea şi specialitatea dorite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Val de contestații la Bac 2023. Elevii olimpici, nemulțumiți de notele la Limba română, deși multe sunt peste 9