Antena Meniu Search
x

Curs valutar

DOCUMENT. Cum începe şcoala de luni. Prezenţă fizică doar dacă există un procent de minimum 60 % din personal vaccinat

Hotărârea CNSU privind modificările pentru revenirea la școală din 8 noiembrie. Desfășurarea cursurilor zilnice cu prezență fizică se face doar la unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora există un procent de minimum 60 % din personal vaccinat anti-Covid.

de Redactia Observator

la 05.11.2021 , 13:14

DOCUMENT. Cum începe şcoala de luni. Prezenţă fizică doar dacă există un procent de minimum 60 % din personal vaccinat Elevi la şcoală (imagine ilustrativă) - Profimedia

CNSU a emis vineri hotărârea referitoare la desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat. Documentul poate fi accesat la finalul acestui articol!

”Se propune ca, pentru adaptarea modalităţii de desfăşurare a cursurilor din cadrul unităţilor de învăţământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările şi completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

Articolul continuă după reclamă

b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de  60 % din personal este vaccinat;

Pe acelaşi subiect

c) desfăşurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului”, a decis CNSU.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat deja că ordinul în acest sens este deja pregătit pentru semnare.

70% dintre şcolile şi grădiniţele din Bucureşti au personalul vaccinat în proporţie de 60%

Aproape 70% dintre şcolile şi grădiniţele din Bucureşti au personalul vaccinat în proporţie de 60%. În Capitală, un număr de 441 de şcoli şi grădiniţe publice şi private, reprezentând 69% din şcoli ,au rata de vaccinare de peste 60%. „Şoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie, mă refer aici şi la învăţământul de stat şi la învăţământul privat. (...) Şcolile care au rată de vaccinare sub 60% vor începe şcoala în sistem online, acesta e un lucru foarte clar”, a afirmat Sorin Cîmpeanu vineri, într-o conferinţă de presă. 

Rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe va fi disponibilă pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe cel al inspectoratului şcolar al municipiului Bucureşti. Conform lui Cîmpeanu, cea mai ridicată rată de vaccinare se regăseşte în licee, pe locul al doilea în ceea ce priveşte vaccinarea personalului sunt grădiniţele, urmate de şcolile gimnaziale.

Rata de vaccinare de peste 60% în 54% din şcolile şi gradiniţele României

"Va există posibilitatea în continuare că la nivelul școlii să se trimită o cerere pentru că școala să rămână în online chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%. Rată de vaccinare de peste 60% există în 54% din școlile și grădinițele României.", a transmis Cîmpeanu.

355.000 de elevi vaccinaţi cu cel puţin o doză

Cîmpeanu a mai declarat vineri că numărul elevilor cu vârste peste 12 ani imunizaţi cu cel puţin o doză este de 355.000, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din total. Cîmpeanu a afirmat că în decurs de două-trei zile a crescut numărul elevilor cu vârste între 12-15 ani vaccinaţi, de la 90.000 la 96.000.

"Dar pot să vă spun că sunt impresionat de progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. În decurs de două-trei zile a crescut numărul elevilor vaccinaţi cu cel puţin o doză, de 12-15 ani, de la 90.000 la 96.000. Pentru elevii în vârstă de mai mult de 16 ani numărul a crescut de la 250.000 la 259.000, în aşa fel încât în total avem un număr de 355.000 de elevi vaccinaţi cu cel puţin o doză, ceea ce înseamnă 30% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare, respectiv al elevilor cu vârsta mai mare de 12 ani. Important este progresul, nu atât procentul de 30%, pentru că în prima săptămână de şcoală am avut 1.000 de elevi vaccinaţi în fiecare zi, în a doua săptămână am avut un număr de 1.700 de elevi vaccinaţi în fiecare zi. Apoi, în a treia săptămână am avut 2.500 de elevi vaccinaţi în fiecare zi. Am ajuns la 4.600 de elevi vaccinaţi în fiecare zi. În ultimele zile am depăşit 8.000 de elevi vaccinaţi în fiecare zi."

La începutul săptămânii viitoare vor fi încheiate contractele pentru testele de salivă în şcoli. Ce spune despre obligativitatea testelor

Sorin Cîmpeanu a anunţat că la începutul săptămânii viitoare vor fi încheiate contractele subsecvente pentru trei tranşe de teste rapide din salivă folosite pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Ministrul Educaţiei nu a putut preciza dacă testarea cu teste rapide din salivă, care se va face de două ori pe săptămână în cazul elevilor, personalului didactic şi nedidactic, va fi obligatorie.

După ce a fost anunţat câştigătorul pentru o primă tranşă de 9 milioane de teste rapide din salivă, vineri seară vor fi anunţate firmele care vor livra loturile doi şi trei în cadrul licitaţiei pentru 70 de milioane de teste folosite pentru testarea în şcoli, a anunţat ministrul Educaţiei.

„Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1, marţi se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 şi 3. Urmează perioada legală de depunere a scrisorilor de garanţie, o perioadă de la care nu se poate face rabat, astea sunt procedurile de achiziţie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Lotul 1 are un termen de livrare cuprins între una şi cinci zile, locul doi trebuie livrat în termen de 6-11 zile, ministrul explicând că eşalonarea s-a făcut „în aşa fel încât testele să ajungă în toate şcolile din România cât se poate de repede”. Cîmpeanu a precizat că a primit asigurări din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă că în 24 de ore de la recepţionarea testelor rapide acestea vor fi distribuite în teritoriu. Testele vor fi folosite de două ori pe săptămână pentru elevi, personal didactic şi nedidactic. Ministrul mai spune că a solicitat Ministerului Sănătăţii sprijin pentru elaborarea unei proceduri privind folosirea testelor din salivă în şcoli. 

Întrebat dacă testarea elevilor va fi obligatorie, ministrul Educaţiei nu a dat un răspuns clar.  „Vom vedea procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii. Până la obligativitate, sunt convins că sunt teste uşor de administrat, care nu vor mai fi respinse de către părinţi, nu vor mai fi respinse de către elevi”, a răspuns ministrul.

Documente: hcnsu-99.pdf

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » DOCUMENT. Cum începe şcoala de luni. Prezenţă fizică doar dacă există un procent de minimum 60 % din personal vaccinat