Antena Meniu Search
x

Video Educaţia digitală, un vis neîmplinit. Copiii, nevoiţi să care ghiozdane cât jumătate din greutatea lor

Vrem o școală că afară, însă sistemul de educație de la noi pare veșnic blocat între reforme făcute pe hârtie și neputința sau, poate, nepăsarea celor care îl conduc. Multe și stufoase, manualele, auxiliarele și caietele pe care copiii trebuie să le care zilnic în spate le atârnă greu de umeri și le fac drumul spre școală un calvar.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 08.03.2023, 08:03

Vezi și

Vestiarele lipsesc cu desăvârșire, educația digitală e și ea doar un alt vis rămas neîmplinit. În tot acest peisaj, Ministerul Educației pasează răspunderea primăriilor - ele să se învrednicească să cumpere vestiare și să digitalizeze școlile. Cinci kilograme cară un elev de clasa a patra în spate, într-o zi cu puţine materii. Greutatea e dublă pe măsură ce orarul se aglomerează. "Am încercat îmtr-o marţi să-l cântăresc şi avea 13 kilograme. Simt că este foarte greu, câteodată simt chiar că e foarte greu. Câteodată mă dor şi umerii şi spatele. Să încerc cu un troller, dar ăla e şi mai greu, pentru că atunci când trebuie să-l car pe scări e mecanismul ăla care îl face foarte greu", a declarat Eva, elevă în clasa a IV-a.

Modernizarea şcolilor rămâne la mână primarilor

Părinții sunt și ei exasperaţi. "E foarte greu un ghiozdan, un copil din clasa a III-a să care jumătate din greutatea corpului. Mi se pare puţin greu şi au auxiliare, au multe manuale şi din caza asta trebuie să le ia acasă să lucreze după ele. Tot timpul se plânge. I-am schimbat ghiozdanele, i-am luat altele, din ce in ce mai uşoare. Mă uit şi la apa pe care i-o pun în ghiozdan, ca să i-o pun cât mai puţină", a declarat tatăl unui copil.

Generaţii întregi de elevi au aşteptat soluţiile salvatoare. Se ştiu şi se promit de oricine ajunge în fruntea Ministerului Educaţiei. Dulapurile sau dispozitivele inteligente care să înlocuiască manualele greoaie şi stufoase lipsesc din şcoli. Iar primii care ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemei se grăbesc, mai degrabă, să fugă de răspundere. Ministerul Educaţiei pune acum greul pe umerii autorităţilor locale cărora le cere să atragă fonduri europene

Pe acelaşi subiect

"Dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, echiparea cu materiale și echipamente didactice a laboratoarelor și cabinetelor școlare, achiziționarea de echipamente informatice necesare procesului didactic, dotarea laboratoarelor de informatică și echiparea atelierelor de practică. Beneficiarii sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe)", se arată în comunicatul edu.ro.

Cu alte cuvinte, modernizarea şcolilor rămâne la mână primarilor. In plus, soluţia Ministerului nu este pretabilă în orice şcoală. "Noi singuri, nu cred că am putea să ducem la bun sfârşit, să implementăm un astfel de proiect, întrucât nu avem personal specializat. Am încercat cu nişte fonduri europene, am accesat, le-am dus la capăt, dar cu ajutorul unor firme de consultanţă, însă în multe proiecte, în ultimul timp nu mai sunt prevăzute sume pentru consultanţă la proiect şi atunci ar trebui să ne descurcăm prin fonduri proprii. Referitor la dotarea cu mobilier şi echipament IT la sălile de clasă şi a laboratoarelor este desfăşurată de primării", a declarat Liviu Cotfasă, director colegiu.

"Noi am solicitat aceste vestiare, ca o necesitate pentru copii. Acum sigur, că noi trebuie să discutăm cu specialişti astfel încât să vedem în ce zone sau în ce spaţii de învăţământ putem să amplasăm aceste dulăpioare, astfel încât accesul să nu fie restricţionat. Vom găsi o soluţie acolo unde se pot pune dulăpioare, unde sălile sunt mai mari, spaţiul permite, încercăm să le amplasăm", a declarat Maria Dumitru, director adjunct. Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educaţiei, apelul de proiecte pentru modernizarea şcolilor este deschis până pe 19 martie. Suma totală alocată acestor investiţii este de aproximativ un miliard de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Educaţia digitală, un vis neîmplinit. Copiii, nevoiţi să care ghiozdane cât jumătate din greutatea lor