Antena Meniu Search
x

Video Ideea unui preot din Botoşani, pentru a-i atrage pe copii să înveţe şi să meargă la biserică. "Fără şcoală nu ajungi nicăieri"

Gest inedit al unui preot din Botoşani. Pentru a-i stimula pe copiii să înveţe, acordă burse celor mai buni elevi din donaţiile enoriaşilor. Nu sunt bani mulţi, spune parohul bisericii din Hilişeu-Crişan, însă recompensele îi bucură pe copii. Părintele le oferă aceste burse de două ori pe an, la Crăciun şi la Paşte. 

de Redactia Observator

la 06.07.2023, 08:29

Vezi și

"Voi trebuie să fiţi mândre că sunteţi copii buni la şcoală! Pentru că e foarte important, e viitorul vostru în joc!", le spune părintele fetelor premiate. Învăţăturile vin de la preotul Cătălin Florin Istrate, parohul bisericii din Hilişeu-Crişan. O localitate mică aflată aproape de granița de nord a României cu Ucraina, la 50 de kilometri de municipiul Botoșani. O comunitate rurală de agricultori, în care, surprinzător, tinerii sunt mai mulţi decât bătrânii. Şi unde copiii sunt interesaţi de învăţătură, spune cu mândrie părintele Istrate.

Cei mai buni elevi, premiaţi de preot

Pentru încurajarea celor care vor să înveţe, preotul s-a gândit să-i recompenseze pe cei mai buni. "A avut el o idee, că cine are cele mai multe prezenţe la biserică şi cele mai bune note va primi o mini-bursă în valoare de 150 de lei", povesteşte Delia Zaharia, premiantă, clasa a V-a.

"Nu sunt mulţi bani, dar cei pe care îi avem îi chivernisim cât putem de bine, nu-i risipim", spune Catalin Florin Istrate, preot paroh. Ideea acordării acestor burse s-a născut înainte de Crăciun, iar la finele anului trecut, Consiliul Eparhial a şi aprobat-o. 

Pe acelaşi subiect

"Fără şcoală nu ajungi nicăieri"

Gabriela Ungureanu, e clasa a VII-a şi a luat premiu "pentru participarea la biserică şi pentru notele obţinute la învăţătură". "Văd un lucru bun, încurajează şi tineretul. Eu aşa gândesc. Să vină în casa lui Dumnezeu să se roage, să vadă", crede Nicolae Ungureanu, tatăl Gabrielei.

"Pentru mine, şcoala este foarte importantă deoarece fără şcoală nu ajungi nicăieri. Pe viitor îmi doresc să devin poliţistă", spune Delia Zaharia, premiantă, clasa a V-a. Delia a terminat clasa a cincea cu nota maximă. Îşi doreşte să fie de 10 şi în continuare. La fel şi Gabriela care speră ca la anul să obţină 10 la Evaluarea Naţională

Preotul a gândit şi un alte proiecte pentru copii şi tineri. "Cel care va reuşi să participe la toate slujbele de duminică, din perioada vacanţei de vară, la începutul anului şcolar va primi cadou un peruş cu colivie şi o pungă de mâncare. În felul acesta să-l responsabilizăm să aibă grijă şi de un animal de companie", adaugă Catalin Florin Istrate, preot paroh.

În localitatea Hilișeu-Crișan se află şi o biserică unicat în Europa, construită în anul 1802.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Ideea unui preot din Botoşani, pentru a-i atrage pe copii să înveţe şi să meargă la biserică. "Fără şcoală nu ajungi nicăieri"