Antena Meniu Search
x

Video Olimpicii români care au adus 5 medalii la fizică, pregătiți să plece din România. Sunt tentați de facultăţile de peste hotare

După Matematică, elevii români scriu istorie şi la Olimpiada Internaţională de Fizică. Liceenii au adus acasă 3 medalii de aur şi 2 de argint, cu locul întâi în Europa şi trei în lume. Doar unul din cei 5 medaliaţi învaţă la un liceu de stat din Timişoara. Restul, sunt pregătiţi pentru concursuri la o şcoală privată din Bucureşti, cu burse şi efoturi mari din partea părinţilor. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 18.07.2023, 22:37

Vezi și

După un drum lung, din Japonia, elevii de aur au ajuns acasă cu medaliile la gât.

Delia Davidescu, profesoară coordonator ICHB​: Sunt niște copii cu totulși cu totul deosebiți.

Pregătiți să părăsească România

S-au întrecut cu alţi 393 de tineri străluciţi din 98 de ţări şi au obţinut locul 1 între ţările europene şi locul 3 în lume, după China, Coreea şi Statele Unite ale Americii.

Pe acelaşi subiect

Andrei Dragomir, medaliat aur: Am fost extrem de fericit că am reuşit să îmi confirm munca din aceşti ani de liceu.

Mirică Alexandru, medaliat argint: Pe parte teoretică problemele au fost un pic mai uşoare, dar pe pareta experimentală problemele au fost destul de lungi.

4 din cei 5 copii învaţă la Liceul Internaţional de Informatică. Au un program de pregătire intens pentru olimpiade şi concursuri în întreaga lume şi sunt selectaţi de mici pentru performanţă.

Delia Davidescu, profesoară coordonator ICHB: Liceul se uită după elevii de școală generală care performează și noi ne uităm cu prima lor olimpiada de clasa a șasea, ne uităm după acei copii care promit să obțină performanță în viitor. Liceul face invitații pentru acești copii.

Reporter-Alexandru Momoi, medaliat aur: - Ai fi reusit aceasta performanta la stat?

- Depinde de liceu, depinde de profesori.

Părinţii sunt convinşi că mediul academic privat i-a condus spre podium.

Gabriela Mirică, mamă-reporter: Sunt fericită.

- Felicitări! Ar fi reuşit la un liceu de stat?

- Nu cred. La stat, din păcate, sunt prea mulţi copii în clasă. 

Vlad Oros e singurul absolvent de la un liceu de stat din Timişoara cu medalie de aur.

Vlad Oros, medaliat aur: A fi autodidact a fost o variantă mai bună decât să studiez cu un profesor mi-a permis să am mai multă libertate în alegerea parcursului meu. Ce înainte erau câteva cuvinte pe foaie, e acum pentru mine un fel de limbă, este un limbaj pe care îl ințeleg natural ca limba română.

Are planul deja făcut - va studia la facultate în Boston, la MIT. Tot facultăţile de peste hotare îi atrag şi pe ceilalţi premianţi. Din nefericire pentru România, unde lipsa de profesori şi fizicieni e acută.

Cosmin Ghiță, director Nuclearelectrica: Am recrutat formatori foarte bine cotați din afara României și îi folosim și pe cei de aici ca să putem să creștem o nouă generație în paralel cu trimiterea lor la cursuri în afară.

Pentru olimpici, vine în sfârşit şi vacanţa binemeritată.

Tudose Rareș Felix, medaliat argint: Pentru mine a fost un suspans foarte mare până când am aflat ce medalie am luat, Mi se pare că acest eveniment este luat prea în serios, așa că am decis să pun medalia unei jucării pe care am câștigat-o la un aparat din Japonia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Educatie » Olimpicii români care au adus 5 medalii la fizică, pregătiți să plece din România. Sunt tentați de facultăţile de peste hotare