Antena Meniu Search
x

Video Elevii de elită ai României, cazaţi în condiţii crunte înainte de faza finală a olimpiadelor. ISJ Timiş: În opinia noastră condiţiile au fost acceptabile

Elevi şi părinţi din toată ţara se plâng de condiţiile în care au fost cazaţi tinerii care au participat la fazele naţionale ale olimpiadelor. În unele oraşe, elevii au dormit la internate şcolare, unde au dat peste camere murdare, in care încălzirea nu funcţiona iar la baie curgea doar apă rece. Autorităţile locale spun că nu au fonduri pentru renovări şi apreciază că sunt condiţii decente. 

de Redactia Observator

la 27.04.2022, 20:39

Vezi și

Entuziasmul elevilor de la olimpiada naţională de interpretare vocală s-a stins când au ajuns la căminul unde au fost cazaţi. Camerele erau pline de praf, podeaua acoperită cu linoleu era murdară şi mobilierul părea că stă să se frângă. O mamă revoltată a descris pe Facebook dezamăgirea fetei ei când a văzut mizeria din cameră. Autorităţile au însă altă părere. 

Cosmin Hogea, ISJ Timiş: În opinia noastră condiţiile au fost acceptabile. Condiţiile sunt cele pe care le ştim, în ultimii ani nu s-au mai făcut investiţii pentru dotarea internatelor şcolare. 

Internate în care locuiesc însă an de an elevi care nu îşi permit o altă formă de cazare. 1200 de elevi au fost în aceste zile la Timişoara, unde s-au organizat cinci olimpiade naţionale. Pentru fiecare elev a fost alocat un buget de 100 de lei pe zi, din care 20 de lei pentru cazare şi 80 de lei pentru masă. 100 de copii au fost cazaţi la căminul liceului Henri Coandă. Inspectoratul Judeţean a transmis că pozele sunt "uşor tendenţioase"

Cosmin Hogea, ISJ Timiş: Noi am discutat cu doamna directoare de la şcoala respectivă. Nu a fost mizerie. Mobilerul este mai vechi, sigur, scaunele uzate, dar nimic altceva. Nu am avut nicio sesizare. 

Pe acelaşi subiect

Altă olimpiadă, alt scandal

Craiova a fost gazda Olimpiadei Naţionale de limba franceză. Copiii care au fost cazaţi la internatul colegiului economic Gheorghe Chiţu s-au plâns de mâncarea sărăcăcioasă, de mizeria din camere, frigul şi lipsa apei calde. 

Reporter: Aţi făcut verificări înainte de a decide să cazaţi copiii acolo?

Ion Daniel, inspector școlar general​: Da, eu fost colegi de-ai noştri. Nu am primit niciun fel de reclamaţii. Un singur telefon am primit referitor la temperatura din camere şi apa caldă şi am luat legătura cu conducerea liceului şi lucrurile s-au remediat. 

Daniel Iftimov, directorul căminului: În prima zi datorită faptului că centrala e nouă a fost problemă la un senzor din centrală, într-adevăr ei au invocat că este frig şi s-a remediat. Asta a fost, celebrele robinete care au fost filmate. Toate 36 funcţionează. 

Cât priveşte mobilierul, directorul recunoaşte că e vechi, dar spune că nu are fonduri să-l schimbe. Şi ministrul Educaţiei ridică din umeri. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Infrastructura şcolară în România suferă de mult timp. Infrastrucura şcolară e proprietatea autorităţilor locale. Ministerul Educaţiei nu are nicio posibilitate să investească în reabilitarea unor clădiri care sunt în proprietatea altor entităţi. 

Condiţiile n-ar fi fost mai bune nici la olimpiada naţională de engleză, care a fost organizată la Piteşti. Deşi elevii au fost cazaţi la hoteluri şi pensiuni, camerele ar fi fost friguroase, fără apă caldă, cu prize care ieşeau din perete şi toalete care refulau. Iar la una dintre pensiuni, copiii ar fi fost jigniţi de o angajată. 

Alina Manea, ISJ Argeş: O reclamaţie oficială nu am primit. Într-adevăr au fost probleme legate de canalizarea din locaţia respectivă şi de comportamentul total inadecvat de limbaj folosit de recepţioneră; îmi cer scuze eu pentru acea persoană. 

Iulia Coman, inspector școlar, ISJ Buzău: Nici din partea elevilor, nici din partea părinţilor nu am avut mesaje în care să-şi exprime vreo nemulţumire. 

Elevii s-au plâns şi de premiile mici. Locul I a primit 350 de lei, iar menţiunile au fost recompensate cu 65 de lei. 

Alina Manea, ISJ Argeş: Legat de premiere chiar nu înţeleg nemulţumirea. Cuantumul e mic într-adevăr.

Cei 190 de olimpici care au ajuns la Cluj-Napoca însă au fost mai norocoşi. 

Cei 190 de elevi şi profesori veniţi la Cluj pentru olimpiada naţională de biologie se simt ca în vacanţă: au fost cazaţi la trei hoteluri din zona centrală a oraşului, în camere de maxim trei paturi şi mesele le sunt asigurate la restaurant. 

Olimpică: Cazarea este foarte ok, este igienă pusă la punct, totul e ok, foarte frumos. 

După doi ani, s-au organizat 79 de olimpiade naţionale la care au participat peste 13 mii de elevi cu peste 3 mii de profesori însoţitori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Elevii de elită ai României, cazaţi în condiţii crunte înainte de faza finală a olimpiadelor. ISJ Timiş: În opinia noastră condiţiile au fost acceptabile