Antena Meniu Search
x

Video Elevii români care trăiesc visul american. Marile provocări când ajung în SUA, după un proces dificil de selecţie: "A fost greu să mă adaptez"

Zeci de elevi români de liceu trăiesc anual visul american. Pot aplica elevii care sunt în clasele a noua, a zecea sau a unsprezecea, dar lupta e grea, se bat 70 de concurenţi pe un loc. Timp de un an, ei învaţă la unul din marile colegii americane şi stau în gazdă la o familie. Cei care au trecut prin program spun că au fost cuceriţi de sistemul de învăţământ, dar s-au obişnuit greu cu mâncarea sau cu vremea.

de Redactia Observator

la 13.08.2023, 19:55

Vezi și

"Aceasta era festivitatea de deschidere, cu steaguri, cu muzică, orchestra şcolii. A fost prima mea zi în Statele Unite, a fost fix ca în filmele Disney", povesteşte Alex. Este îndrăgostit de America după cele 10 luni petrecute în Michighan.

Elevii români trăiesc visul american

Şcoala şi curricula lor l-au cucerit, chiar dacă adaptarea nu i-a fost deloc uşoară. "Foarte diferită! Sprijin pentru parcursul tău academic, sprijin pentru parcursul profesional, sprijin pentru problemele cu care te confrunţi în fiecare zi. Puteai să vorbeşti cu consilierul tău zilnic. Acolo am învaţat inclusiv criminalistică, teatru, drept. Cred că cel mai greu a fost să mă adaptez la mâncare, mâncarea la ei este destul de dulce, inclusiv pâinea!", adaugă Alex.

Adina a avut de înfruntat un singur obstacol: vremea din Nebraska, mai exact cele minus 20 de grade Celsius.

Pe acelaşi subiect

"Este foarte frig oriunde şi folosesc gheaţă pentru băuturi, inclusiv iarna. Ei mănâncă gheaţa, efectiv. Ei preferau să stea cu un hanorac pe ei, eu spuneam - de ce nu stăm în tricou? La şcoală purtam geaca de iarnă şi colegii mei erau în pantaloni scurţi. Cea mai frumoasă amintire a mea din State este o săptămână din Washington!", spune Adina

Înscrierile au loc în trei etape

Cei doi tineri au concurat cu zeci de elevi pe loc ca să poată trăi visul american. Doar 30 de elevi români de clasa a noua, a zecea şi a unsprezecea sunt selectaţi pentru plecare. Ajung în orice zonă, de la California, Florida şi până în Hawaii ori New York, dar află cu puţin timp înainte destinaţia gazdă. Aplicaţia se face online şi nu e deloc uşoară. 

"Avem runda 1, aplicaţie online - trei întrebări tip eseu, runda doi - testul tip de limba engleză şi runda trei - ei vor fi invitaţi la un interviu de grup, un interviu individual", explică Ana Maria Istrate, asistent proiect.

Alexia va pleca la New York

Alexia pleacă săptămâna viitoare cu destinaţia New York. Bagajul ei e aproape gata. "Mi-am împachetat o trusă de prim-ajutor, pentru că vreau să fiu pregătită în orice situaţie. Mi-am luat nişte hărţi, aceasta e cu Washington, să fiu pregătită", arată Alexia.

"Aş vrea să văd Cascada Niagara şi, cum am specificat, New York City. E visul meu să-l văd de Crăciun, ca în filmele americane", mai spune Alexia

Înscrierile pentru anul viitor se pot face până la finalul lunii septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » Elevii români care trăiesc visul american. Marile provocări când ajung în SUA, după un proces dificil de selecţie: "A fost greu să mă adaptez"