Video Elevii se plâng că sunt nevoiţi să care zilnic ghiozdane prea grele. Soluţia propusă de părinţi: manualele digitalizate
Cea mai grea problemă a elevilor rămâne nu matematica, ci ghiozdanul. Depăşeşte 6-7 kilograme încă de la clasele primare, ceea ce pune presiune mare pe coloană şi umeri. Părinţii se plâng că şcolile cer prea multe culegeri şi caiete speciale şi solicită digitalizarea acestora. Profesorii spun însă că elevii îşi aleg rucsacuri prea grele şi nu stau corect în bănci, de aceea au probleme cu postura.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Acest ghiozdan cântărește 7 kilograme 300 de grame. Că să va faceți o idee, haideți să facem o comparație cu această camera de filmat. Camera noastră de filmat cântărește 8 kilograme. Colegul meu operator are însă aproape o sută, iar un copil de clasa a șasea aproximativ 40.
Dan şi Andrei sunt în clasa a şasea şi spun că s-au obşinuit deja cu greutatea pe care o au de cărat zilnic.
Părinţii cer mai puţine culegeri și auxiliare la clasă
Tată: Două, trei zile pe săptămâna e destul de greu.
- Elevii din România ar putea învăţa cu ajutorul TikTok-ului şi al inteligenţei artificiale. Cum arată "clasa...
- Cum vor fi gestionate cazurile grave de violenţă din şcoli. Deca a solicitat sprijinul Autorităţii Naţionale...
- "Big Brother" în şcoli, fără acordul profesorilor sau al părinţilor. Ministrul Educaţiei speră că montarea...
Mădălina Iacob, reporter Observator: Până la poartă şcolii şi înapoi, cei care cară de fapt ghiozdanele sunt părinții. Asta deși legea spun că un ghiozdan nu ar trebui să depășească 10% din greutatea elevului.
Profesorii spun că de cele mai multe ori greutatea ghiozdanului e dată de materialele din care e confecţionat.
Adriana Nicolae, director adjunct: Trolerul pe care mămica, tăticul îl cumpără şi care este greu și care face un zgomot pe scări de parcă zici că e cutremur, penarul în care părintele umflă de toate, și sticlă cu apă.
O soluţie sunt dulapurile din sălile de curs, în care încap multe dintre lucrurile necesare elevilor. Părinţii cer însă mai mult.
Dincolo de dispută, un lucru e cert. Din ce în ce mai mulţi copii ajung la medic pentru corectarea posturii corporale.
Elena Căciulan, fizioterapeut: Copilul meu o să ducă trunchiul înspre anterior. Centrul de greutate va fi proiectat în faţă și o să își ducă trunchiul în față și asta înseamnă o dezechilibrare a trunchiului. Dacă ghiozdanul nostru va fi poziționat numai pe un umăr, un umăr se duce mai sus, unul mai jos. Coloana vertebrală începe să devină asimetrică și bazinul poate să se deplaseze în partea opusă. Dacă va duce trolerul spre posterior atunci umărul lui va fi deplasat către partea să posterioară.
Problemele se rezolvă prin şedinţe de kinetoterapie plătite tot din banii părinţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰