Antena Meniu Search
x

Video Grevă a profesorilor fără precedent pe 22 mai. România, educată cu salarii pentru dascăli mai mici decât ale şoferilor

Greva generală a profesorilor începe luni. Premierul i-a chemat la negocieri, dar a oferit mai puţini bani decât vor sindicaliştii. În timpul discuţiilor, profesorii au făcut grevă de avertisment două ore, iar elevii s-au plictisit în bănci. Copiii nu ştiu când se mai întorc la cursuri. Klaus Iohannis le dă dreptate dascălilor - merită salarii mai mari. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 17.05.2023, 20:04

Vezi și

Profesoară: Bună ziua, dragii mei! Vom face o grevă japoneză în care fiecare rămâne la locul lui şi îşi găseşte o altă activitate, fără să deranjeze colegul din dreapta sau din stânga. 

Profesoară: Doamna învăţătoare vă supraveghează, doar că nu face lecţia care trebuia. Puteţi să deschideţi cartea să citiţi. 

Elevă: Eu învăţ la geografie, avem următoarea oră test. 

Elevă: Este dreptul lor la grevă. Trebuie să fie respectaţi mai mult. 

Pe acelaşi subiect

Greva profesorilor, susţinută de elevi

Pentru unii elevi, greva de avertisment a profesorilor a fost o pauză binemeritată. Mulţi au devenit serioşi, însă, când a venit vorba să îşi susţină dascălii.

Elev: Profesorii din păcate în România nu sunt respectaţi absolut de loc. În Finlanda sunt respectaţi cum trebuie. Jobul profesorilor este la fel de greu ca jobul unui părinte, poate mai greu.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Astăzi, în timpul grevei de avertisment, profesorii stau la catedră şi îi supraveghează pe elevi. De săptămâna viitoare, însă, şcolile ar putea fi închise iar elevii să rămână acasă. 

Elev: Nu aş vrea să se întâmple pentru că ţin să vin la şcoală să fac ore cu profesorii. 

Sindicaliştii, nemulţumiţi la negocieri

Slabe şanse să ne mai vedem luni, le transmit sindicaliştii elevilor.

Simion Hăncescu, FSLI: Este limpede că de luni este grevă generală! 

A fost concluzia negocierilor începute dimineaţă la minister şi continuate la prânz la guvern. Profesorii au primit doar vorbe mari. 

Nicolae Ciucă: Ne-am asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională. 

Profesorii cer salarii decente, astfel încât un debutant să primească cel putin leafa medie brută pe ţară - în jur de patru mii de lei în mână. Klaus Iohannis îi susţine

Cât câştigă un profesor debutant

Un profesor la început de carieră câştigă acum 2.700 de lei, mai puţin decât un şofer de la ministerul Educaţiei, care ia peste trei mii de lei. Iar unul cu cel mai mare grad didactic şi peste 40 de ani de experienţă încasează cinci mii de lei pe lună într-o şcoală din Bucureşti. 

Pentru părinţi, greva generală a profesorilor înseamnă o problemă în plus.

Părinte: Sunt mulți părinți care o să trebuiască să îşi ia o zi liberă, poate nu au cu cine să îi lase. Cred că în perioada asta mai mult încurcă. 

Părinte: Mi se pare că e o tâmpenie să faci această chestie la final de an când copilul trebuie să încheie.

Femeie: Pe timpul nostru, venea profesorul făcea naveta 3 km pe jos şi nu lipsea.Trebuiau să aştepte să termine copiii, le dădea vacanţă şi la vară poate se rezolva toate.

Sindicaliştii ameninţă cu o grevă mai mare decât cea din 2005, care a durat 3 săptămâni. Blocarea examenelor naţionale ar fi cel mai mare pericol la final de an şcolar. Negocierile vor continua maine la Ministerul Educaţiei. Luni, în prima zi de grevă generală, sindicaliştii vor merge din nou la Guvern, să reia discuţia cu premierul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Grevă a profesorilor fără precedent pe 22 mai. România, educată cu salarii pentru dascăli mai mici decât ale şoferilor