Antena Meniu Search
x

Înscriere în clasa pregătitoare 2022. Ministerul Educaţiei a lansat metodologia, dar calendarul nu este încă finalizat

Ministrul Educaţiei anunţă că a fost lansată deja Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi că nu sunt modificări faţă de anul trecut.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 12:24

Ministerul Educaţiei a lansat metodologia, dar calendarul nu este încă finalizat
Ministerul Educaţiei a lansat metodologia, dar calendarul nu este încă finalizat - Profimedia Images - fotografie ilustrativă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost lansată deja Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi nu sunt modificări faţă de anul trecut. Calendarul acţiunilor va demara în 28 martie, varianta finală urmând a fi realizată săptămâna viitoare.

”Am lansat deja Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare, nu există niciun fel de diferenţă faţă de Metodologia de anul trecut”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă Sorin Cîmpeanu.  

Ministrul a precizat că în 28 martie încep activităţile prevăzute în calendar - afişarea numărului de clase şi celelalte activităţi, dar varianta finală va fi stabilită săptămâna viitoare, după discuţii în Comisia de Dialog Social.  ”Începând cu data de 28 martie, practic, putem spune că se va da startul înscrierilor în clasa pregătitoare. Săptămâna viitoare vom discuta în CDS şi, până în 28 martie, trebuie să parcurgem toate aceste etape, încât ziua de 28 martie să fie cea în care se va da startul”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.  

Ce copii trebuie înscrişi în clasa pregătitoare

Pe acelaşi subiect

Potrivit metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2022-2023, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2022, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învăţământul primar nu este condiţionat de frecventarea grupei mari a învăţământului preşcolar.

Astfel, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2022, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. În situaţia acestor copii, care au frecventat grădiniţa, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinţilor, în baza recomandării eliberate de unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar.

Pentru copil, clasa pregătitoare este o perioadă de acomodare cu viața școlii, care să-i permită o bună adaptare la programul, colectivitatea și cerințele specifice acestui mediu diversificat în planul dezvoltării socio-emoționale, intelectuale și fizice. Din punct de vedere socio-emoțional, clasa pregătitoare sprijină copilul să capete încredere în forţele proprii, să-și sporească stima de sine, iniţiativa şi dorinţa de reuşită.

Ca sprijin pentru dezvoltarea intelectuală, copilul este pregătit să poată comunica mai bine, să realizeze un efort intelectual constant, să beneficieze de experiențe numeroase și diverse de învățare.

Pentru dezvoltarea sa psiho-fiziologică, această clasă oferă condițiile unui program adaptat specificului vârstei, într-un mediu stimulativ.

Atât după clasa pregătitoare, cât și după clasa I, nu există noțiunea de repetenție. în această perioadă trebuie identificate măsuri care vizează prevenția, compensarea inechităților manifestate la elevii proveniți din medii defavorizate la debutul școlarității, identificarea timpurie a dificultăților de învățare și intervenția individualizată. Strategia cea mai eficientă o constituie evaluarea continuă și, în funcție de rezultatele înregistrate, intervenția imediată și particularizată pe durata anului școlar, inclusiv prin intermediul Programului Școala după școală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Înscriere în clasa pregătitoare 2022. Ministerul Educaţiei a lansat metodologia, dar calendarul nu este încă finalizat