Antena Meniu Search
x

Video Legea pumnului şi a junglei devine tot mai frecventă în şcolile din România

Şcoala românească îi învaţă pe copiii noştri legea pumnului şi a junglei. Noi înregistrări demonstrează că violenţa devine regulă şi lucrurile sunt scăpate de sub control de profesorii fie nepăsători, fie copleşiţi. Teoretic statul român este cel care trebuie să se ocupe de fenomen, dar totul se petrece doar pe hârtie în România ideală, unde există consilieri şcolari care au grijă de sănătatea psihică a elevilor. În realitate, avem un singur consilier şcolar la peste o mie de elevi. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.06.2021, 19:38

Vezi și
  • Tot mai mulţi elevi sunt implicaţi în incidente violente, în şcolile din România.

Un elev de 15 ani îşi ia la bătaie un coleg pe holul şcolii. Îl loveşte cu palmele şi pumnii, până când victima cade pe podea. Şi nu se opreşte nici atunci. Plin de furie, pleacă spre următoarea victimă.

Gaşca îl filmează pe agresor până când ajunge la un alt elev, în curte. Procedează la fel. Înjurături şi palme peste faţă. 

Filmările au fost făcute la şcoala din comuna Vinderei, judeţul Vaslui. Poliţia a deschis un dosar penal pentru lovire si alte violenţe. O anchetă este şi la Liceul Tehnnologic din Bârlad, unde o elevă a fost agresată în timpul unei pauze. 

După un conflict din sala de cursuri, un băiat o strânge cu mâinile la spate şi o dă cu capul de bancă. La bătaie asistă mai mulţi adolescenţi care sunt preocupaţi să filmeze totul în loc să o salveze pe fată. 

Pe acelaşi subiect

Iar asemenea clipuri şi mesaje curg zilnic pe Fii Observator. Ele ajung de cele mai multe ori la Poliţie, cum este cazul imaginilor cu cinci fete care se lovesc crunt. Se pare că motivul conflictului ar fi fost o postare de pe Facebook.  

Sunt zeci de părinţi şi elevi care se plâng de violenţele din mediul şcolar. Mai multe eleve sunt surprinse când se bat într-un autocar şcolar şi nimeni nu intervine. 

I-am aratat imaginile şi ministrului Educaţiei. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Este greu de apreciat şi de înţeles cum profesorul sau orice adult responsabil, care este cu aceşti copii, nu intervine pentru ca astfel de situaţii să nu aibă loc. Nu am o explicaţie...

România are câte un consilier la peste 1.000 de elevi

Soluţii sunt deocamdată numai teoretic. Un întreg şir de instituţii dictează felul în care sunt educaţi şi protejaţi copiii din România, dar mesajul se pierde pe drum. Ministerul Educaţiei, prin Direcţia de Învăţământ Preuniversitar, elaborează strategii pentru nevoile sistemului. Inspectoratele Şcolare apoi trebuie să verifice că legea se şi aplică. Aici intervine încă o instituţie: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, care trebuie să le ofere consiliere psihologică profesorilor, părinţilor şi elevilor. Apare şi prima problemă. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Din păcate, uneori e vorba şi de puţinii consilieri care trebuie să asigure asistenţa psihopedagogică în şcoli. E vorba de 2500 de consilieri pentru trei milioane de elevi, mult prea puţin.

Asta înseamnă că un singur consilier are în grijă si 1.300 de copii uneori. Nu toţi consilierii sunt specializaţi şi în Psihologie. Şi au alocate doar 18 ore pe săptămână pentru consilierea propriu-zisă. 

A doua problemă: Ministerul Educaţiei nu are un control direct asupra felului în care consilierii şcolari îşi fac treaba. Intervine doar în situaţii dramatice prin Corpul de Control, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul copilului care s-a aruncat de la geam, la Şcoala George Bacovia din Capitală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Legea pumnului şi a junglei devine tot mai frecventă în şcolile din România