Antena Meniu Search
x

Video Primele teste de salivă au ajuns în şcoli după două săptămâni de aşteptare. Nu şi în Bucureşti: distribuţia a fost greoaie

După două săptămâni de aşteptare, au sosit şi primele teste pe bază de salivă. La elevii din Capitală nu au ajuns, însă, pentru că distribuţia s-a făcut după prânz. Aşa că... în loc să îşi testeze copiii astăzi, mulţi părinţi o vor face abia joi dimineaţă. Şi în loc de două testări pe săptămână, vor face doar una deocamdată. Părinţii cer continuitate în testarea copiilor sau renunţarea definitivă la procedură.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.01.2022, 08:38

Vezi și

10 milioane şi jumătate de teste pe bază de salivă au fost distribuite către şcolile din toată ţara. Pentru că luni copiii au fost liberi, abia marţi dimineaţă s-au deschis depozitele pentru fiecare sector din Capitală. "Au ajuns nouă sute nouă zeci de mii de teste în depozitul inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti. Prima zi de testare este miercuri, a doua zi de testare va fi vineri", a declarat Larisa Gojnete, purtător de cuvânt ISMB.

În realitate, însă, până au ajuns în şcoli, a fost mult prea târziu. Copiii care învaţă de dimineaţă terminaseră deja orele. Ca să salveze totuşi situaţia, unele şcoli au sunat părinţii să vină după teste. Aşa că le-au împărţit, într-un mod inedit... pe geam! Testele au venit ambalate câte două în fiecare pungă. Cei care nu au reuşit să le ia ieri, le vor primi astăzi de la diriginţi, şi se vor testa abia mâine dimineaţă. "Este foarte greu să poți aduna într un timp atât de scurt părinții. Nu este nimic organizat, nu ştim ziua clară în care se dau, nu ştim zilele clare în care trebuie să recolteze, şi eu sunt părinte, şi eu am doi copii si întampin aceeaşi problemă", a declarat Daniela Bălan, administrator la Şcoala Gimnazială 165 din Bucureşti.

Din acelaşi lot de teste, urmează să mai vina 8 milioane, care sunt gata de livrare pentru şcoli

Între timp, în școli, cadrele didactice se roagă doar să nu se înmulțească cazurile de îmbolnavire. În Capitală, sunt peste 2300 de elevi infectaţi şi o singură şcoală închisă complet din cauza focarului de infectare. "Da le așteptam de ceva vreme pentru că din păcate numărul infectărilor tot crește în fiecare zi și în fiecare săptămână. Constatăm că avem mai multe cazuri", a declarat Andra Ionescu - director școală Galaţi. Cu sau fără ele, părinţii le cumpără oricum din banii lor, ca să îi verifice pe elevi mai ales de când şcolile au rămas deschise indiferent de incidenţa din localitate.

Din acelaşi lot de teste, urmează să mai vina 8 milioane, care sunt gata de livrare pentru şcoli. Lotul al doilea, de 18,5 milioane este pregătit la ONAC, iar dacă nimeni nu va mai depune nicio contestaţie, în următoarele două săptămâni, testele vor ajunge la elevi. Lotul al treilea este încă în evaluare. În total, autorităţile au promis 70 de milioane de teste pe bază de salivă. Până acum, a sosit doar o treime din acestea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Educatie » Primele teste de salivă au ajuns în şcoli după două săptămâni de aşteptare. Nu şi în Bucureşti: distribuţia a fost greoaie