Antena Meniu Search
x

Profesorii, fără soluții la fumatul în școli și licee

Copiii români învaţă din şcoală să fumeze, iar în multe unităţi de învăţământ profesorii spun că nu au ce să facă. În faţa unui fenomen alarmant, cadrele didactice susţin că nici părinţii elevilor nu sunt mai implicaţi.

de Redactia Observator

la 22.09.2019, 02:50

Vezi și

Copiii români învaţă din şcoală să fumeze, iar în multe unităţi de învăţământ profesorii spun că nu au ce să facă. În faţa unui fenomen alarmant, cadrele didactice susţin că nici părinţii elevilor nu sunt mai implicaţi. Fumatul în curţile liceelor sau chiar ale şcolilor primare nu e combătut nici cu sancţiuni şi nici cu o consiliere din partea specialiştilor. Astfel, în rândul fumătorilor intră copii de 14-15 ani.

Pentru mulţi elevi, pauza dintre cursuri se confundă cu pauza de ţigară. În curtea unui liceu din Constanţa, elevi de clasa a noua şi a zecea stau relaxaţi la discuţii şi fumează în văzul tuturor. Profesorii sau paznicii unităţii de învăţământ sunt, deseori, simpli spectatori.

Conducerea liceului recunoaşte fenomenul. După discuţiile cu elevii prinşi că fumează, profesorii anunţă părinţii, în încercarea de a găsi împreună o soluţie. Însă, primesc şi astfel de răspunsuri.

În regulementele şcolilor există şi pedepse. De la avertismente scrise, până la scăderea notei la purtare. În plus, directorii pot anunţa chiar şi poliţia locală. Pentru că şcoala este un loc unde fumatul este interzis, amenzile pot ajunge până la 5000 de lei. Doar că, de când există această lege, în Constanţa nu a fost dată nicio amendă.

Odată cu întoarcerea elevilor la cursuri, s-au umplut şi terasele din jurul instituţiilor de învăţământ. Şi aici găsim elevi fumători.

În România, fumatul în şcoli sau în licee devine o problemă reală. De altfel, ultimele cifre arată că peste 40 la sută dintre fumători au acest viciu dinainte de a împlini 18 ani.

Procentul fumătorilor sub 15 ani este de cinci ori mai mare în ţara noastră decât în Statele Unite ale Americii, de exemplu, arată Societatea Română de Cardiologie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Profesorii, fără soluții la fumatul în școli și licee