Antena Meniu Search
x

Profesorii români, evaluaţi ca în Japonia. Cei mai buni ar ajunge la şcoli mai slabe

Profesorii din România ar putea fi evaluaţi ca în Japonia. Iar asta înseamnă, pentru ei, în primul rând examene mai dese. Mai mult, cei mai buni ar putea fi transferaţi la şcoli mai slabe, ca să crească nivelul elevilor.

de Redactia Observator

la 06.02.2019, 22:34

Vezi și

Profesorii din România ar putea fi evaluaţi ca în Japonia. Iar asta înseamnă, pentru ei, în primul rând examene mai dese. Mai mult, cei mai buni ar putea fi transferaţi la şcoli mai slabe, ca să crească nivelul elevilor.

Profesorii ar putea semăna cu pietonii de pe o tabla de şah. Cei mai buni dintre ei ar putea fi selectaţi să meargă la şcolile cu rezultate mai slabe. Asta, pentru ai ajuta pe elevi să evolueze. 

După ce a studiat legea învăţământului din Japonia, Ecaterina Andronescu se gândeşte să propună soluţii de acest fel şi în noua Lege a Educaţiei din România. 

ECATERINA ANDRONESCU, ministrul Educaţiei: Toţi profesorii susţin dupa un program de formare cu două examene, unul din disciplina pe care fiecare profesor o predă, şi celălalt din metodele noi de pedagogie. Nu inseamnă că de mâine, nu înseamnă că profesorii trebuie să se teamă de chestiunea asta. E o idee!

O idee irealizabilă în acest moment, cred dascălii. 

DANIELA VOINEA, profesoara: Nu avem varianta de a selecta pentru că suntem titulari pe unitate, dacă am deveni titulari ai sistemului, poate s-ar putea face o asemenea mutare. Dar in niciun caz rezultatul copilului nu atrage dupa sine un calificativ prost al profesorului.  

Pentru rezultatele elevilor sunt responsabili şi părinţii, dar e importantă şi componenţa claselor, spun profesorii. 

Japonia, în schimb, investeşte 10% din banii statului pentru educaţie. În plus, modelele educaţionale sănătoase au nevoie de cel puţin 10 ani de continuitate.

În România, Legea Educaţiei din 2011 a fost modificată de peste 100 de ori, iar acum va fi schimbată complet. Până în luna martie, ministrul Educaţiei promite noua formă în dezbatere publică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Profesorii români, evaluaţi ca în Japonia. Cei mai buni ar ajunge la şcoli mai slabe