Antena Meniu Search
x

Recordul de infectări cu noul coronavirus trimite mai multe școli în scenariul roșu imaginat de autorități

Mini-vacanţa de alegeri a schimbat culoarea la semaforul şcolilor. De vineri până astăzi, 268 de şcoli au trecut la scenariul roşu. Adică elevii fac exclusiv cursuri online. Sunt zeci de focare în toată ţara, dar Ministerul Educaţiei spune că elevii nu se îmbolnăvesc la şcoală, ci în timpul liber. Părinţii zic exact pe dos! 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.09.2020, 21:19

Vezi și
  • Aproape 600 de școli au ajuns să-și țină cursurile exclusiv online.
  • Autoritățile susțin că elevii se infectează mai des în afara orelor de curs.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Copiii din 12.540 de școli și grădinițe din România s-au întors astăzi în bănci, pe scenariul verde. Numărul celor care au rămas însă acasă, cu școala online, aproape că s-a dublat. 581 de unități învață astăzi pe scenariul roșu. 

139 dintre acestea s-au închis după ce au apărut primele cazuri de infectări în rândul elevilor şi profesorilor. Restul de 442 au trecut în scenariul roşu fie din cauza numărului mare de cazuri din localitate, fie pentru că sunt încă în renovare. 

Numai în București, de joi până astăzi, au fost depuse 14 dosare de schimbare a scenariilor. Nouă pentru școala online și cinci pentru școala hibrid. 

Roxana Cercel, purtător de cuvânt Inspectoratul Școlar al Municipiului București: Copiii nu se simt amenințați de îmbolnăvire în interiorul școlii. Problema e dincolo de porțile școlii. Chiar eu trecând pe stradă am sesizat multe grupuri de copii, chiar elevi, care împărtășeau apropiat impresii din timpul școlii. Responsabilitatea este deopotrivă a școlii, dar și a părinților. Școlile din București controlează foarte bine situația acum.

În toată ţara, numărul şcolilor care îşi desfăşoară lecţiile exclusiv online creşte în fiecare zi. La fel şi numărul focarelor de coronavirus. De astăzi, toate şcolile din Galaţi au intrat în scenariul galben. Aşa că o parte din elevi stau în bănci, alţii, acasă - în faţa tabletelor. 

La Gorj, e la fel. Un liceu a trecut deja în scenariul roşu, după ce secretarul şcolii şi un elev au fost confirmaţi cu Sars-Cov-2. În alte patru şcoli, clase întregi au rămas acasă, după ce cinci dascăli au ajuns la spital cu simptome. 

Iustin Paralescu, directorul liceului: Evident că risc zero nu se poate. Am împărţit clasele în grupe până la a XI-a. 

Şi în Constanța, 16 unități de învățământ schimbă scenariul de lucru. 

Cristina Schipor, director DSP Constanța: Din păcate, cum ați observat, am avut câteva zile cu peste 80 de persoane confirmate pozitiv. A dus la capacitatea maximă a spitalelor.

Părinții sunt mai debusolaţi ca niciodată. Şi spun că, acasă, nu se poate face şcoală. 

Potrivit Institutului de Sănătate Publică, de când a început şcoala, au fost raportate 13 focare de Covid-19 în şcolile din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Recordul de infectări cu noul coronavirus trimite mai multe școli în scenariul roșu imaginat de autorități