Antena Meniu Search
x

Video Revoltă în şcoli din cauza lipsei testelor Covid. DSP susţine că cele 13 mii de teste antigen ar trebui să fie suficiente

Uite testul, nu e testul! Cam aşa arată situaţia în şcolile din Capitală, unde directorii se plâng că nu au cu ce să îi testeze pe elevii simptomatici sau pe aceia care se întorc în a opta zi din izolare. Sute de elevi nu pot reveni la şcoală tocmai pentru că nu-s testaţi. Asistenţii medicali din şcoli au ajuns să meargă cu sacoşa, pe rând, la depozitele DSP ca să prindă teste. Ministrul Sănătăţii promite să rezolve situaţia. Cândva.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.09.2021, 20:32

Vezi și

După opt zile de izolare, sute de elevi s-au întors la şcoală în Capitală. Cum legea îi obligă să se testeze, s-au prezentat la cabinetul şcolar. Doar că au plecat aşa cum au venit. 

Eugen Ilea, Federatie părinţi Bucureşti: Situaţia de astăzi este ca cea de ieri, şi de alaltăieri şi de la începutul şcolii. Nu avem teste! Cum poţi să începi şcoala, cum poţi să dai un ordin comun în condiţiile în care nu ai testele. Unde sunt testele?? 

Director liceu: Am cerut 300 şi au spus, ce număr e ăsta? Şi au calculat ei 91 de teste. Nici 91 nu le au în stoc. Luni sau marţi. Noi ne pregăteam, am făcut demersuri vineri, să avem luni. 

Nici până marţi nu au primit toţi. Dacă unele şcoli au fost mai norocoase, altele s-au aşezat la rând de la prima oră, să aştepte testele pentru copii. 

Pe acelaşi subiect

DSP susţine că cele 13 mii de teste antigen ar trebui să fie suficiente

Mădălina Iacob, reporter Observator: Reprezentanţii şcolilor din Capitală au fost chemaţi aici, la depozitul DSP din Policlinica Vitan, ca să ridice testele de care au nevoie. Ideal ar fi, spun ei, bineînţeles, că ar trebui să existe un stoc în fiecare unitate de învăţământ ca să nu ajungă la caratul cu sacoşa în fiecare săptămână de la spital la şcoala. 

De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică spune că a furnizat aproape 13 mii de teste antigen şi că ele ar trebui să fie suficiente. Conflictul a ajuns şi la urechile ministrului interminar al Sănătăţii care promite...la rândul lui... că va rezolva problema. 

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: Vineri am dispus o analiză la nivelul Ministerului Sănătății împreună cu DSP și pot să va spun că astăzi voi semna ordinul de distribuire a noi teste către DSP-uri pentru școli. 

Până acum, România a eşuat la capitolul testare în şcoli. Anul trecut au fost achiziţionate peste un milion de teste antigen, dar nici cinci la sută dintre ele nu au fost folosite. Aşa că au fost retrase. Acum, când e nevoie, nu mai sunt de găsit. Iar şcolile trebuie să facă săptămânal solicitări pentru un nou necesar. 

Director şcoală: Nu avem stoc, mai sunt două-trei teste, pentru ca de fiecare data sa cerem. Deja maine ar trebui sa cer astfel incat pana vineri sa am stoc pentru ce-a de-a doua clasa

Testele antigen nu lipsesc doar din şcoli. Criza a ajuns chiar şi-n farmacii. 

Reporer-farmacist: Aveți teste rapide pentru COVID?

Nu.

Deloc?

Deloc, deloc! Nu, nu. Nu mai avem. Așteptăm să vină importul. A crescut cererea brusc și.. nu s-au mai găsit. 

O explicaţie ar fi că valul patru a dus şi la o testare mai intensivă. Doar în ultima săptămână au fost făcute 238 de mii 916 teste. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Revoltă în şcoli din cauza lipsei testelor Covid. DSP susţine că cele 13 mii de teste antigen ar trebui să fie suficiente