Video Soluţia găsită de câţiva profesori din Gorj pentru prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor din mediile defavorizate
Şcoala este importantă, însă mulţi o abandonează din cauza faptului că părinţii nu au resursele financiare necesare să-i ajute. La nivel naţional, zeci de mii de elevi nu mai merg la şcoală din varii motive. În judeţul Gorj, localitatea Plopşoru, câţiva profesori au găsit soluţia pentru a-i ţine aproape pe copiii din mediile defavorizate.
Câțiva profesori din localitatea Plopșoru au venit cu o soluţie inedită pentru a reduce rata abandonului şcolar: un after-school special pentru copiii care provin din familii nevoiaşe.
Zeci de elevi au fost incluşi în program, rezultatele sunt îmbucurătoare
Cristina Iriza, profesor de română: Le întoarcem gândurile spre școală, deși mulți dintre ei s-au lăsat învinși de școală pentru că materia a fost stufoasă, noțiunile erau greu de inteles, iar aici noi am venit cu un ajutor în plus.
Alin Miniu, profesor de matematică: E destul de greu, dar e şi plăcut. Există şi acea satisfacţie când vezi că reuşeşte şi elevul cu posibilităţi mai reduse să înveţe şi el tabla înmulţirii, să rezolve anumite cerinţe la matematică.
- Teste de salivă distribuite părinţilor de la geamul şcolii, cu o zi întârziere. Noile date de testare pentru elevi
- "Şi la oi e mai curat decât în jegul ăla". Copii ţinuţi în curtea şcolii până a venit poliţia, după ce...
- Elevii primesc două milioane de testele de salivă. Raed Arafat reclama că unii furnizori nu au respectat contractele
Programul i-a ajutat pe copii să fie mai deschişi, mai prietenoşi şi mai comunicativi, atât cu profesorii, cât şi cu ceilalţi colegi.
Cristina Iriza, profesor de română: Am observat că îşi spun durerea cu altă voce mult mai încrezătoare şi mult mai deschisă. Sunt mult mai dispuși să ne spună ceea ce asteaptă de la noi decât de la o lectie obisnuită.
Percepţia legată de şcoală s-a schimbat enorm.
Părinte: Ajută elevii să-și fixeze noțiunile din clasă mult mai bine. Ajută foarte mult.
Elev: Când suntem cu toți colegii ne simtim un pic mai bine. Facem patru ore cu colegii, iar două ore facem singuri. Învățăm mai mult
Pe lângă teme, lecţii şi ore de dezvoltare personală, elevii se aleg şi cu o masă caldă.
Părinte: O schimbare foarte mare. Eu lucrez, am serviciu, chiar nu am timp cu ei să mă ocup. (TAIE) Nu am timp, dar aici e super. Şi fetele sunt bucuroase.
Ministerul Educației implementase un program "Școală după Școală", însă acesta nu a devenit unul de succes. Abandonul şcoalar este în continuă creștere în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰