Antena Meniu Search
x

Subiecte Istorie Bac 2023. Ce au avut de rezolvat elevii la punctul III

Bacalureat 2023 a început luni, 26 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, obligatorie la toate profilurile. Astăzi, 27 iunie, elevii trec prin a doua zi de foc - proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie, anunță ministerul Educației, urmând ca miercuri să se desfăşoare proba la alegere a profilului și specializării şi joi proba la Limba și literatura maternă. Observatornews.ro va publica subiectele la Istorie din cadrul Bac 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.  

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 12:37

UPDATE 12:00 La subiectul trei, absolvenţii de liceu au avut de redactat un eseu despre situaţia internă şi internaţională a României în perioada postbelică.  Astfel: 

La Subiectul I, au fost urmatoarele cerințe pe baza textelor:

  • de precizat numele Principatului autonom de la sursa B
  • de menționat 2 spații istorice care apar atât în sursa A cât și în sursa B
  • o informație cu privire la politica externă a domnitorilor români din sursa A
  • litera corespunzătoare sursei care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani
  • relație cauza-efect din sursa B și rolul acesteia

La Subiectul al II-lea elevii au avut un text despre convenția Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Au avut de precizat secolul, numele domnitorului, punctul de vedere despre Convenția de la Paris din 1858. La exercițiul 6 au avut de argumentat printr-un fapt istoric relații internaționale în România, în perioada 1875 – 1900.

Pe acelaşi subiect

La Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelică, de precizat o actiune politică din perioada României 1946 – 1947, precizarea a două practici politice din perioada stalinistă, formularea unui punct de vedere cu privire la Războiul Rece și formularea unui punct de vedere cu privire la sfârșitul regimului comunist în România.

Elevii spun că subiectele au fost destul de uşoare şi previzibile

Elevii care au dat proba la Istorie au ieşit foarte încântaţi şi fericiţi din sălile de examen pentru că spun că subiectul a fost destul de previzibil şi inspirat din anii trecuţi. Doar la prima parte, spun aceştia, ar fi întâmpinat câteva dificultăţi acolo unde au avut exerciţii despre voievozi.

Baremele de corectare și notare vor fi publicate de Ministerul Educației la ora 15:00.

UPDATE 09:00 Absolvenții de liceu au început proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Accesul în săli a fost permis de la ora 7:30 și până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. 

Absolvenţii de liceu trec astăzi prin a doua zi de foc, odată cu începerea bacalaureatului, sesiunea de vară. Proba de astăzi de la Bac 2023 este cea obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie. Examenul se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat - 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4.799/2010.

Subiecte la Bac 2023, istorie

Conform Ministerului Educaţiei, s-au înscris pentru susţinerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidaţi. Dintre aceştia, peste 16.000 provin din promoţiile anterioare.

Accesul în săli, pe baza unui act de identitate, este permis de la ora 7:30 și până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Probele vor începe la ora 9:00.

"Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare", se explică în comunicat.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Listele conținuturilor pentru examenul de Bacalaureat în acest școlar sunt disponibile ► aici 

Subiectele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00 ► aici

Programa de examen pentru disciplina Istorie 

Istoria are statutul de disciplină obligatorie, fiind susţinută la proba E. c) în funcţie de filieră, profil şi specializare. 

Obiecte interzise în sala de examen la Bac 2023

Este interzisă introducerea în sălile de examen de ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare - stick-uri de memorie, telefoane, tablete). Este interzis, totodată, accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

"Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat", a transmis ministerul.

Următoarea probă este cea la alegere a profilului și specializării

În funcţie de profil şi specializare absolvenţii au putut alege una dintre următoarele discipline: Geografie, Logică şi Argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică.

Elevii care au învăţat la profil Umanist, specializările Ştiinţe Sociale şi Filologie pot opta pentru una dintre următoarele discipline: Geografie, Logică şi Argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie sau Filosofie. Elevii care au învăţat la profil Real, specializările Matematică-Informatică şi Ştiinţele Naturii pot alege între următoarele discipline: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. 

Subiectele şi baremul de evaluare vor fi publicate aici

Rezultatele se afișează pe 3 iulie 2023

Conform calendarului, rezultatele inițiale vor fi afişate luni, 3 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 26:00 - 18:00. Contestațiile vor fi soluționate între 4 și 6 iulie, iar afișarea rezultatelor finale se va face în data de vineri, 7 iulie 2023. Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise. 

Comunicarea rezultatelor obținute la bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia. Pentru comunicarea notelor obținute la examenul național de bacalaureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile "reușit"/"respins"/"neprezentat"/"eliminat din examen", după caz. Comisiile din unitățile de învățământ / centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații, ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia. Rezultatele examenului de bacalaureat ale candidaților anonimizați sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare. 

Pe bacalaureat.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a XII-a din România: subiecte, barem şi rezultate Bacalaureat 2023. 

Calendar Bac 2023, sesiunea iunie – iulie

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023

  • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Rezultate Bac 2022: Rata de promovare a fost 73,3% 

La examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de vară, rata de promovare a fost 73,3%. Au promovat cu 2.928 de candidați mai mult față de 2021, deși numărul celor înscriși a fost mai mic cu 7.211, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, superioară cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului 2021: 67,8%). 162 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Subiecte Istorie Bac 2023. Ce au avut de rezolvat elevii la punctul III