Antena Meniu Search
x

Video Controversă mare după proba de Limba română de la BAC. Ce au căutat elevii pe internet chiar înainte de examen

Subiectele la bacalaureat de anul acesta au fost din Liviu Rebreanu şi Camil Petrescu, aşa cum au sperat cei mai mulţi dintre absolvenţii de clasa a 12-a. Au scăpat de poezie, dar au avut probleme cu altă cerinţă. Mai exact, cu sinonimul sintagmei "de bună seamă". Expresia a fost căutată pe internet înainte de examen, motiv pentru care Ministerul Educaţiei verifică acum dacă elevii au aflat subiectul înainte. 

de Redactia Observator

la 26.06.2023, 21:17

Vezi și

Adam susţine a treia oară examenul maturităţii. E pus pe glume şi vrea diploma de BAC ca să fie în rândul lumii, chiar dacă nu are gânduri legate de facultate.

Adam: Prima oară nu m-a bagat profa de practică, a doua oara mi s-a părut că nu are sens, şi a treia oara am zis că e cu noroc. M-am băgat aici pe acolo să fac nişte combinaţii, să muncesc, dar trebuie să ai bacul, ştiţi cum e. 

Colegii lui şi-au dorit tot Moromeţii sau Ion, romanul lui Liviu Rebreanu. Şi s-au rugat nu aibă de rezolvat vreun subiect din poezie. Şi aşa s-a şi întâmplat. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Varianta cu numarul 6 a fost extrasă la 6 dimineaţa din bolul subiectelor de la Ministerul Educaţiei. Bursa elevilor nu a fost chiar exactă, dar una dintre speculaţii a devenit realitate. Ion era în top, alături de Morometii. 

Pe acelaşi subiect

Absolventă: Fix când au deschis plicul la noi în sala, am auzit din sala cealaltă că cineva ţipa, deci atunci ne-am dat seama că o să fie de bine.

Ce a stârnit controverse printre elevi

Un subiect care a stârnit controverse a fost cel la care elevii au avut de scris un singur sinonim pentru "de bună seamă". Chiar înainte ca elevii să ajungă în sala de examen, sintagma era în topul căutarilor pe platforma Dex online. 

Ulterior, mii de tineri au semnat o petiţie online, adresată profesorilor corectori. Ei au cerut să fie acceptate mai multe variante, nu doar cea din barem, pentru a obţine punctajul maxim. În rest, subiectele nu au fost grele, spun elevii. 

Iulia Pop, profesoară de Limba Română: Se pot păcăli la felul în care se exprimă. Acolo s-ar putea să aibă nişte probleme. Să atingă toate punctele, dar exprimarea, nuanţele sunt importante, abilităţi de argumentare. 

28 de candidaţi au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze la bacalaureat. Iar aproape 2.900 au lipsit azi din bănci, pe lângă alţi 30 de mii de absolvenţi care au început clasele terminale şi nu s-au înscris deloc la examenul maturităţii. 

Ligia Deca, Ministrul Educaţiei: Pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de bacalaureat din toamă sau în anul următor, sigur că trebuie să cercetăm aici cauzele şi să reducem numărul dacă nu au motive obiective. 

Următoarea proba este mâine, la matematică sau istorie. Miercuri vine proba la alegere a profilului, iar joi, examenul la limba maternă. Primele rezultate vor fi afisate pe 3 iulie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Controversă mare după proba de Limba română de la BAC. Ce au căutat elevii pe internet chiar înainte de examen