Antena Meniu Search
x

Foto Tânără de 26 de ani din Suceava, prinsă la BAC 2021 cu cască și cameră de filmat. Cum arată dispozitivul care i-a adus un dosar penal

O tânără de 26 de ani din Suceava s-a ales cu dosar penal după ce a fost prinsă copiind la proba a doua a examenului de Bacalaureat 2021 cu un dispozitiv cu cască și cameră de filmat. Reprezentanții ISJ Suceava susțin că tânăra ar fi încercat să fraudeze examenul și într-o altă sesiune.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 29.06.2021, 15:55

Tânăra, din Broșteni, județul Suceava, dădea examen la Liceul „Ion Luca” din municipiul din municipiul Vatra Dornei, singurul centru de examen din zonă.

Iată cum arată dispozitivul audio-video cu care tânăra a încercat să fraudeze examenul.

Dispozitivul audio-video cu care tânăra a încercat să fraudeze examenul.

Marți a fost susținută proba obligatorie a profilului din cadrul examenului național de BAC din sesiunea iunie-iulie 2021. La această probă au fost prezenți 4.775 de candidați, dintre care 3.113 la matematică și 1.662 la istorie.

Pe acelaşi subiect

Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un candidat, care avea asupra sa un dispozitiv audio-video (cască și cameră de filmat). Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. 

De asemenea, în acest caz a fost sesizat Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Suceava, care a întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 304 din Codul Penal, respectiv "divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice".

Elevii au susținut marţi Bacalaureat 2021, proba de Matematică şi Istorie

BAC 2021 a continuat marţi cu a doua probă, cea obligatorie a profilului: matematică sau istorie, în funcție de profil. Luni, la prima probă, cea de Limba şi literatura română, tema principală a reprezentat-o nuvela, la subiectul al III-lea, în cazul tuturor elevilor. Vezi subiectele şi baremul de corectare aici.

La Bacalaureat 2021 s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. Procentul este mai mic dacă îl comparăm cu cel al elevilor din promoția trecută, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că acest lucru a fost cauzat de pandemia de coronavirus.

 „Cauzele sunt în mod clar generate de această criză sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de şcoală, au rupt pentru o lungă perioadă de timp contactul cu şcoala, după care au avut dificultăţi în a relua acest contact şi a se înscrie pentru examenul de bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cum sunt subiectele la Bacalaureat 2021

Având în vedere contextul mai sus menționat, Sorin Cîmpeanu afirmă că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane. Ministrul afirmă că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul de pandemie.

„Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului vor fi extrase, apoi verificate şi reverificate subiectele, apoi baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen. Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii, nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de bacalaureat”, a afirmat Cîmpeanu.

Reguli la intrarea în examen, la Bacalaureat 2021

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie:

- fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.).

- intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

- în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.

- în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă.

- fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.

- sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini.

- în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie.

- colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Tânără de 26 de ani din Suceava, prinsă la BAC 2021 cu cască și cameră de filmat. Cum arată dispozitivul care i-a adus un dosar penal