Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Telefonul mobil, interzis la şcoală. Secretarul de stat Florin Lixandru: "Au voie în pauză, este prevăzută excepție"

Odată cu începutul anului şcolar, au început şi şedinţele cu părinţii în ceea ce priveşte noile reguli pentru elevi. Acestea se referă la semnarea contractului educaţional, pentru părinţi, dar şi la telefoanele mobile interzise pentru cei mici. Secretarul de stat Florin Lixandru, de la Ministerul Educaţiei, a oferit mai mult explicaţii. 

de Redactia Observator

la 23.09.2024 , 18:03

Prima problema care încă se dezbate pe grupurile de părinţi este contractul educaţional.

"Acest contract este un contract prin care părintele îşi exprimă acordul privind valorile din şcoala unde doreşte să îşi ducă copilul, practic este un document care asigură elevului dreptul la educaţie. Prin semnarea acestui document ne asigurăm că sunt asigurate toate condiţiile pentru ca acesta să beneficieze de dreptul la educaţie", explică Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Telefoanele mobile, interzise la şcoală

Vezi și

La gimnaziu lucrurile sunt destul de clare în privinţa folosirii telefoanelor sau interzicerea lor în timpul orelor de curs. Acum și la liceu e o polemică. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spune că elevii pot folosi dispozitivele în pauze: "Conform statutului, au voie în pauză, pentru că este prevăzută excepție".

Pe acelaşi subiect

"Da, părerile, cel puțin în rândul părinților, părerile sunt împărțite. O parte dintre aceștia doresc ca telefoanele să fie reținute, o parte doresc să fie poată fi folosite pe timpul programului școlar. Legea la fel prevede interzicere a utilizării telefoanelor mobile pe perioada desfășurării cursurilor. Și pentru a nuanța cumva această prevedere din legea învățământului preuniversitar, statutul elevului vine și clarifică zic eu situația, în sensul că telefoanele sunt interzise pe parcursul orelor de curs, cu excepția situațiilor în care cadrul didactic permite utilizarea telefonului în scop educațional sau cu excepția utilizării acestora pe timpul pauzelor sau în locuri special amenajate. Totodată, în ceea ce privește elevii de liceu, la fel, prin regulamentul intern, fiecare unitate de învățământ va stabili regulile cu privire la utilizare a telefoanelor în incinta unității de învățământ, evident, în afara orelor de curs sau cu excepție în situațiile excepționale în care profesorii, colegii mei acceptă utilizarea telefonului ca mijloc educațional", adaugă secretar de stat în Ministerul Educației.

Controversele noului contract educaţional

De asemenea, acesta subliniază faptul că elevii au posibilitatea de a folosi telefoanele în timpul pauzelor, fiind prevăzută o astfel de excepţie în regulament: "Conform statutului, au voie în pauză, pentru că este prevăzută excepție, dar așa cum vă spuneam, toate aceste reguli vor fi stabilite prin regulamentul intern al fiecărei unități de învățământ care are obligația să elaboreze acest regulament intern în concordanță cu noul regulament de organizare și funcționar a unităților de învățământ care a intrat în vigoare la 01/09/2024".

Elevii nu au însă voie să îşi ţină telefoanele în ghiozdan, în timpul orelor, chiar dacă dispozitivele sunt ţinute închise. 

"Nu, telefoanele mobile, este prevedere în lege, dar și în statut, trebuie să fie depozitate în spațiile special amenajate pe care conducerile unităților de învățământ au obligația să le asigure în fiecare sală de curs: fie că vorbim de un dulăpior, fie că vorbim de un rastel, o cușetă, fiecare conducere a unei unități de învățământ are obligația să asigure acest spațiu special pentru depozitarea telefoanelor pe timpul șederii la școală a elevului, cu excepția pauzelor, acolo unde telefoanele pot fi folosite, în pauză", spune Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi avut vreodată probleme medicale după ce aţi cumpărat haine de la second hand?
Observator » Educaţie » Telefonul mobil, interzis la şcoală. Secretarul de stat Florin Lixandru: "Au voie în pauză, este prevăzută excepție"