Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Anul şcolar 2024-2025 vine cu "săli de detenţie" şi confiscarea telefoanelor. Dispozitivele, înapoiate doar părinţilor

Reguli noi în şcoli! Din toamnă, copiii care deranjează orele vor fi scoşi afară şi trimişi într-o clasă specială unde vor fi supravegheaţi. "O sală de detenţie", o numesc revoltaţi elevii şi părinţii. Ministerul Educaţiei susţine că măsura e opţională, nu obligatorie.

de Clara Mihociu

la 07.08.2024 , 21:02

Controversata măsură prin care copiii indisciplinaţi sunt trimişi în săli speciale apare în noul statut al elevului trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Măsura se va aplica doar pe parcursul orei de la care a fost scos elevul. Acesta va fi luat din clasă şi dus într-o altă sală, iar acolo va fi supravegheat de către un alt angajat al şcolii. Între timp, părinţii săi vor fi anunţaţi despre situaţie. 

"Săli de detenţie" în şcoli

Ministerul anunţă că fiecare şcoală va stabili cum va pune în aplicare noul regulament. Mulţi directori de şcoli se plâng că nu au spaţiu pentru o sală specială. Într-o unitate de învăţământ din Iaşi, de exemplu,  copiii neascultători vor fi trimişi în sala de lectură, care arată ca o oază de relaxare. În plus, elevul nu va avea absenţă şi nici nota scăzută la purtare.  

Vezi și

"Sala pe care noi am putea să o alocăm în această direcţie este sala de lectură aferentă bibliotecii. Ştim că problema spaţiului este o problemă în şcoli frecvent întâlnită nu doar în şcoală noastră şi, de asemenea, şi personalul care nefiind o situaţie prevăzută, va trebui să fie non stop pe perioada orelor în aceea sală", spune Raluca Cozmax, director Școala Gimnazială "Ion Ghica" Iași. 

Pe acelaşi subiect

"Avem şcoli unde se învaţă în trei schimburi. Să vorbim de un spaţiu suplimentar unde se poate organiza o încăpere unde vor fi ţinuţi copiii care deranjează ora este destul de greu de realizat", a precizat Eugen Ilea, președinte Federația Părinților.

Unii copii şi părinţi se opun măsurii

Copii şi părinţi deopotrivă se opun măsurilor şi spun că sala va fi una de detenţie. "Vă daţi seama că ea rămâne cu denumirea, în memoria tuturor, ca cameră de detenţie. Alt spaţiu, dar e ca şi o cameră de detenţie practic. Atât timp cât eşti închis acolo cu cineva care nu are ce să îţi facă, e cameră de detenţie. Iar auxiliarul sau personalul nejustificat e jandarm", spune Iulian Cristache, fostul preşedinte  Federația Părinților.

"Acolo se petrec tot activităţi didactice. Nici nu stăm cu genunchii pe coj de nucă precum în secolul 19, dar pe de altă parte este o măsură care poate să facă ora de curs mai bună şi pentru elevi şi pentru profesori", adaugă Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei.  

Specialiştii spun că izolarea ar putea avea traume asupra copiilor. "Lasă urme în dezvoltarea psihică a copilului în sensul în care el o percepe ca pe o traumă. O traumă în care se izolează şi mai tare, nu discută pentru că nu este înţeles. Fără consiliere şi fără încercarea de a modifica comportamentul, nu cred că se va opri"Raluca Modoranu, psihiatru.

Noutăți apar și cu privire la folosirea telefoanelor mobile. Vor fi interzise timpul orelor. Elevii care nu respectă această regulă vor avea dispozitivul confiscat până la finalul zilei şi va fi înapoiat doar părinţilor.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate. ...

Întrebarea zilei
Luaţi în calcul ca după pensionare să vă mutaţi în alt oraş?
Observator » Educaţie » Anul şcolar 2024-2025 vine cu "săli de detenţie" şi confiscarea telefoanelor. Dispozitivele, înapoiate doar părinţilor