Antena Meniu Search
x

Video Dieta mediteraneană, cel mai sănătos mod de a slăbi. Ajută și la prevenirea multor boli cronice

Mâncarea mediteraneană e cea mai sănătoasă din lume. Cel puţin asta au decis specialiştii pentru al cincilea an consecutiv. Bazată pe multe legume şi peşte, dieta e recomandată tuturor, pentru că e uşor de pregătit şi ajută la prevenirea multor boli cronice. Şi românii au început să îi prindă gustul, e adevărat că mai mult la restaurant decât acasă.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 07.02.2022, 09:57

Vezi și

Stilul de viață din zona mediteraneeană începe să îi cucerească pe români nu doar în vacanţă ci şi acasă.

Cristian Mărgărit – nutriţionist: Bazată pe peşte, fructe de mare, multe legume, au un sezon foarte lung pentru legume, care e completat şi de grâu. Un paradox al acestei diete e că oamenii sunt mai sănătoşi, deşi mai beau şi un pahar de vin din când în când, mai mănâncă şi o brânză grasă, cum sunt în Franţa.

Cristian Drăgana - manager restaurant: Cei din bazinul meditereanean, sunt 21 de ţări, dar cele mai reprezentative ar fi Italia, Franţa, Grecia, Spania, Turcia şi Liban folosesc metode extrem de simple de a găti.

Citește și: Cum îți influențează dieta căderea părului. La ce lucruri trebuie să fii atentă înainte de a-ți schimba stilul de viață

Pe acelaşi subiect

Dieta mediteraneeană a fost desemnată dieta anului

Pe cât de simplă, pe atât de costisitoare pentru români. Şi asta pentru că în această perioadă fructele şi legumele costă mai mult decât carne de porc, de exemplu. Stilul de viaţă mediteranean vine la pachet cu activitate fizică şi o expunere suficientă la soare. Ăsta este motivul pentru care s-a constatat că acest stil de viaţă ajută la scăderea în greutate, iar pe termen lung reduce depresia şi totodată previne atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, diabetul de tip 2 şi moartea prematură.

Cei mai mulți români însă măncâncă preparate greceşti, italieneşti sau franţuzeşti la restaurant.

Citește și: Motive pentru care ții dietă. Iată ce e recomandat să faci în loc să te gândești la slăbire

Cristian Drăgana - manager restaurant: Probabil se tem de procesul de gătire, deşi este unul extrem de simplu. Cei din bazinul meditereanean, sunt 21 de ţări, dar cele mai reprezentative ar fi Italia, Franţa, Grecia, Spania, Turcia şi Liban folosesc metode extrem de simple de a găti.

Pentru al 5-lea an la rând, dieta mediteraneeană a fost desemnată dieta anului, potrivit prestigioasei publicații americane U.S. News & World Report. Pe locurile următoare au fost clasate dietă DASH și dietă MIND.

Oana Dumitrache – medic specialist în nutriţie: De fapt, toate au ceva în comun şi anume, să elimine factorii de risc care au apărut prin globalizare şi printr-o viaţă foarte comodă. Promovează un stil de viaţă sănătos şi excluderea unui risc asupra bolilor cronice.

Mai exact, toate dietele recomandate de nutriţionişti se bazează pe înlocuirea mâncării procesate cu fructe, legume, grîu integral, seminţe, nuci, linte şi fasole. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Entertainment » Dieta mediteraneană, cel mai sănătos mod de a slăbi. Ajută și la prevenirea multor boli cronice