Antena Meniu Search
x

Diferența dintre proteine vegetale și proteine animale

Nu există dietă în care să nu existe referiri la importanța proteinelor pentru sănătate, indiferent că vorbim despre proteine animale sau proteine vegetale. Proteinele sunt esențiale pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Ele oferă organismului combustibilul necesar pentru a funcționa, pentru a se dezvolta și pentru a-și repara structurile.

de Redactia Observator

la 09.11.2021, 10:58

Diferența dintre proteine vegetale și proteine animale
Diferența dintre proteine vegetale și proteine animale - Shutterstock

De asemenea, proteinele au rol de mesager, transmițând mesaje chimice pentru a ajuta la comunicarea eficienta între celulele corpului, organe și tesuturi. Totodată, proteinele asigura structura celulară și sunt cele care transportă și depozitează nutrienți.

Citește și: Ce este dieta ketogenică: reguli și alimente permise

Când consumăm proteine, în special de origine animală, corpul le descompune în componentele de bază, aminoacizii, care sunt absorbiți și folosiți pentru a construi noi molecule de proteine. Acestea, la rândul lor, sunt folosite la construirea masei musculare, ligamentelor, părului, unghiilor sau organelor.

Proteinele vegetale versus proteinele animale

În ultima vreme, odată cu popularizarea dietelor vegetariene, s-a pus în discuție ce rol joacă în menținerea sănătății masei osoase și musculare proteinele animale, versus proteinele vegetale.

Citește și: Postul intermitent: metode și beneficii pentru sănătate

Adepții dietelor vegetariene susțin că proteinele vegetale sunt legate de numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile arată că vegetarienii nu au probleme cu colesterolul, au un risc mai mic de accident vascular, cancer sau deces, comparativ cu persoanele care consumă proteine de origine animală.

De asemenea, o dietă bazată pe proteine de origine vegetală ajută la scăderea tensiunii arteriale și la menținerea unei greutăți corporale potrivite.

Citește și: Dieta mediteraneană: principii, alimente permise și riscuri

Cu toate acestea, proteinele vegetale sunt incomplete, ori parțial complete, pentru că nu conțin suficienți aminoacizi esențiali necesari sintezei proteice endogene. Pe de altă parte, proteinele specifice plantelor conțin cantități însemnate de fitonutrienți și unii antioxidanți, care lipsesc din proteinele de origine animală.

Proteinele animale, în schimb, sunt mult mai asemănătoare cu proteinele umane, deci sunt absorbite mai rapid în organism decât proteinele vegetale. Au o calitate nutrițională superioară și un conținut adecvat de aminoacizi esențiali. Putem spune că proteinele de origine animală (din ou, lapte sau carne) sunt proteine complete de înaltă valoare biologică. În plus, multe dintre proteinele de orgine animală pot conține niveluri ridicate de fier sau vitamina B12, ceea ce nu putem spune despre proteinele vegetale.

Însă proteinele animale sunt mai periculoase pentru organism atunci când sunt consumate în exces, mai ales când sunt combinate cu fumatul, consumul de alcool sau obezitatea.

Tocmai de aceea, nutriționiștii sunt de părere că echilibrul este esențial pentru sănătatea organismului, atunci când vine vorba de sursele de proteină. Iată câteva alimente bogate în proteină animală sau proteină vegetală și care nu trebuie să îți lipsească din meniul zilnic.

Alimente - proteine animale:

- carne de vită, pui, curcan, porc, miel, vânat

- pește și fructe de mare

- ouă

- lapte, iaurt, brânză.

Alimente - proteine vegetale:

- fasole

- mazăre

- linte

- quinoa;

- soia

- fulgi de ovăz, de drojdie inactivă

- nuci, migdale, fistic, caju;

- semințe de chia, de mac, de dovleac, de floarea soarelui.

În funcție de ceea ce îți dorești să îmbunătățești la corpul tău, fie că vrei să slăbești, să îți mărești masa musculară sau să îți scazi tensiunea arterială, începe cu o schimbare în alimentație. Descarcă aplicația eatZZ și caută în meniurile restaurantelor acele preparate care te vor ajuta să îți atingi obiectivul. Alege ce îți poftește inima dintr-o gamă largă de mâncăruri menite să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Diferența dintre proteine vegetale și proteine animale