Eurovision 2023. Liverpool, ales oraş-gazdă pentru ediţia de anul viitor. Când va avea loc finala concursului
Reprezentanţii BBC, televiziunea gazdă a competiţiei de anul viitor, au anunţat vineri seară că Liverpool a fost ales oraşul-gazdă al ediţiei din 2023 a Concursului Muzical Eurovision. „Capitala mondială a muzicii pop” va găzdui cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest. Semifinalele concursului vor avea loc pe 9 şi 11 mai, urmând ca marea finală să fie transmisă, în direct, sâmbătă, 13 mai.
Eurovision Song Contest 2023 va avea loc pe Arena Liverpool de lângă râul Mersey, anunţă site-ul oficial al competiţiei, eurovision.tv.
BBC, împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), va organiza Concursul în colaborare cu UA:PBC, radiodifuzorul public al Ucrainei și câștigătorii Concursului de anul trecut.
Liverpool a fost ales în urma unui proces puternic de licitație, care a examinat facilitățile de la locul de desfășurare; capacitatea de a găzdui delegațiile tuturor ţărilor participante, fani și jurnaliști; infrastructură; și oferta culturală a orașului gazdă, reflectând victoria Ucrainei în 2022.
Supravizorul executiv al Eurovision Song Contest, Martin Österdahl, a salutat vestea spunând că „Liverpool este locul ideal pentru a găzdui cea de-a 67-a ediție Eurovision Song Contest în numele Ucrainei. Orașul este sinonim cu muzica și Liverpool Arena depășește toate cerințele necesare pentru a pune în scenă un eveniment global de această amploare. Am fost foarte impresionați de pasiunea pe care orașul a dat dovadă de a găzdui Concursul și de ideile lor pentru a-i plasa pe câștigătorii de anul trecut, Ucraina, în prim-plan"
- Concursul Eurovision 2023, mutat de război. EBU anunţă că Marea Britanie va fi gazdă în locul Ucrainei
- Ucraina vrea să fie gazda Eurovision 2023. Reacţia Kievului, după ce EBU a anunţat că ar muta concursul în...
- EBU anunţă că Ucraina nu poate găzdui Eurovision 2023. Organizatorii vor să mute concursul în Marea Britanie
Războiul din Ucraina a mutat Eurovisionul în Marea Britanie
În mod tradiţional, ţara câştigătoare de la Eurovision este cea care organizează următoarea ediţie a concursului. Aşa ar fi trebuit să se întâmple şi de această dată, astfel că după victoria de la Torino, Ucraina ar fi urmat să fie gazda ediţiei din 2023. Acest lucru nu se va întâmpla însă, din cauza situaţiei actuale din ţara vecină. Într-un comunicat oficial organizatorii au anunţat că Marea Britanie este noua gazdă pentru ediţia Eurovision 2023.
"Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC au plăcerea să confirme că Eurovision Song Contest 2023 va fi găzduit în Regatul Unit în numele radiodifuzorului câștigător din acest an, UA:PBC din Ucraina. Ca urmare a deciziei că, din păcate, evenimentul de anul viitor nu ar putea avea loc în Ucraina din motive de siguranță și securitate, EBU a explorat o serie de opțiuni cu radiodifuzorul câștigător. În urma discuțiilor, BBC, în calitate de televiziune vicecampioană la Concursul din 2022, a fost invitată de EBU să acționeze ca difuzor gazdă pentru cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest", au transmis oficialii EBU.
Eurovision 2023. Marea Britanie, gazdă în locul Ucrainei
Concursul Eurovision 2022 şi-a ales în luna mai câştigătorul. Astfel, Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra cu piesa Stefania a reuşit să cucerească publicul european, dar şi pe cel australian şi şi-a adjudecat victoria cu un total de 631 puncte, fiind a doua victorie a Ucrainei în ultimii 6 ani. WRS, reprezentantul României s-a clasat la Eurovision 2022 pe locul 18, cu un total de 65 de puncte.
La 15 mai, a doua zi după victoria Orchestrei Kalush, formaţia ucraineană, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că, potrivit tradiţiei, Ucraina va organiza competiţia. "Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!”, a spus el. "Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!".
Scandal la Eurovision 2022. Juriile din 6 țări au fost descalificate
În loc de aplauze, Eurovisionul s-a încheiat cu scandal şi suspiciuni de fraudă. Şase ţări, printre care şi România, au fost eliminate din calculul notelor finale. Ba mai mult, punctajele au fost redirecţionate către alte state decât cele votate de juriile naţionale. Mai exact, noi am fi acordat 12 puncte Moldovei, dar au fost redirecţionate Ucrainei.
Doar că euforia finalei Eurovision s-a stins odată cu aplauzele şi a început scandalul. Organizatorul concursului a anunţat că juriile din şase ţări, inclusiv România, au fost eliminate din calculul final al notelor. Totul, după ce ar fi apărut "anumite tipare de vot incorecte" după cea de-a două repetiţie generală din semifinală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰