Eurovision a anunțat schimbări majore în procesul de vot la ediția din 2023
Juriile profesionale au fost eliminate din semifinale, ceea ce înseamnă că doar telespectatorii vor alege cine se califică în marea finală Eurovision. De asemenea, țările care nu concurează în concurs vor avea voie să voteze pentru prima dată, potrivit BBC.
Decizia vine după ce s-a descoperit că șase jurii au făcut schimb de voturi la concursul de anul acesta de la Torino, Italia. Modele de vot neregulate au fost detectate din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino, a precizat EBU, care organizează concursul.
Aceste voturi ale juriului au fost reduse și înlocuite cu un scor agregat, calculat din rezultatele altor țări cu recorduri de vot similare. În cele din urmă, concursul a fost câștigat de Orchestra Kalush din Ucraina, iar britanicul Sam Ryder a ocupat locul doi. Liverpool va găzdui evenimentul în 2023.
Juriile profesionale, care cuprind compozitori profesioniști și vedete din industria muzicală, există cel puțin de la cel de-al doilea Eurovision Song Contest din 1957, sistemul de vot pentru primul concurs nu a fost niciodată dezvăluit.
Voturile online vor fi adunate și convertite în puncte
- Eurovision 2023. Încă o ţară se retrage din concurs, din cauza taxelor prea mari. Cele 37 de state participante
- Eurovision cere mai mulţi bani ţărilor după ce a interzis participarea Rusiei. Cine s-a retras din cursă din...
- Cele două oraşe rămase în cursă pentru a găzdui Eurovision 2023. EBU a mutat concursul în Marea Britanie
În sistemul actual, scorurile lor sunt combinate cu rezultatele unui vot public pentru a determina câștigătorul general. Această practică va continua în finală, a spus EBU într-un comunicat de presă. Prezentatoarea TV Nicki Chapman, care a făcut parte din juriul Regatului Unit de două ori, a fost de acord cu schimbarea, spunând că fanii știu adesea mai mult decât profesioniștii.
„Vor fi mulți oameni care vor respira ușurați, pentru că adevărații fani ai Eurovision sunt online cu luni și luni înainte. Ei știu fiecare melodie. Deci, atunci când Irlanda este eliminată, de exemplu, atât de mulți oameni sunt dezamăgiți. Această schimbare oferă tuturor șansa de a-și susține favoritul și, când vine vorba de finală, juriile vor avea 50% din voturi", a spus Nicki Chapman.
Permiterea votului țărilor neparticipante va reflecta „impactul global al evenimentului”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al concursului. „Toți cei care urmăresc emisiunea, oriunde ar locui în lume, își pot vota melodiile preferate”, a spus Martin Österdahl.
Voturile online din „restul lumii” vor fi adunate și convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca o țară participantă atât în semifinale, cât și în marea finală, a spus EBU. „Îmi place ideea că va ajunge la nivel global”, a spus Nicki Chapman, care a lucrat cu David Bowie, Spice Girls și Amy Winehouse înainte de a trece la televiziune.
În trecut, telespectatorii Eurovision au votat frecvent împotriva juriilor. Anul acesta, de exemplu, Ucraina a câștigat cu o majoritate covârșitoare televotul în finală, obținând 439 de puncte, dar a ajuns pe locul patru la votul juriului, cu 192.
Sam Ryder, între timp, care a fost favoritul juriului, a obținut 283 de puncte, dar a ajuns pe locul cinci cu telespectatorii acasă. 37 de țări vor participa la concursul de anul viitor, Muntenegru și Macedonia de Nord retrăgându-se din cauza costului participării. Rusia a fost exclusă de la evenimentul din acest an după invazia din Ucraina, iar suspendarea sa va continua în 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰