Eurovision cere mai mulţi bani ţărilor după ce a interzis participarea Rusiei. Cine s-a retras din cursă din cauza costurilor prea mari
Muntenegru și Macedonia de Nord au anunţat că nu vor concura la Eurovision 2023, care va avea loc la Liverpool, din cauza costurilor prea mari pentru înscriere. Potrivit BBC, unor ţări li s-ar fi cerut o sumă mai mare pentru concurs, după interdicţia Rusiei de a mai participa în competiţie.
În fiecare an, radiodifuzorii plătesc o taxă pentru a participa la competiție, dar suma diferă în funcție de mărimea țării. Potrivit BBC, unor țări li s-a cerut să plătească mai mult pentru ediţia din 2023, după ce Rusia a primit interdicţie de participare. Un mare contributor financiar, ţara a fost exclusă din competiție după ce a invadat Ucraina.
„Pe lângă costurile semnificative ale taxelor de înregistrare, precum și costul șederii în Marea Britanie – ne-am confruntat și cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, așa că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate”, a declarat postul public de radiodifuziune din Muntenegru, RTCG.
Costul total pentru participarea tuturor posturilor publice implicate se ridică în mod normal la aproximativ 5 milioane de lire sterline, dar suma exactă pe care o plătește fiecare participant nu este făcută publică.
Astfel, BBC relatează că există şi alte țări care se gândesc să se retragă, ca urmare a costului suplimentar.
- Eurovision 2023. Liverpool, ales oraş-gazdă pentru ediţia de anul viitor. Când va avea loc finala concursului
- Cele două oraşe rămase în cursă pentru a găzdui Eurovision 2023. EBU a mutat concursul în Marea Britanie
- EBU anunţă că Ucraina nu poate găzdui Eurovision 2023. Organizatorii vor să mute concursul în Marea Britanie
BBC va plăti între 8 și 17 milioane de lire sterline pentru a organiza evenimentul, în numele Ucrainei, la Liverpool, în mai 2023
Cei doi radiodifuzori care s-au retras - RTCG și MRT (din Macedonia de Nord) - nu au reușit să treacă de semifinalele concursului de anul acesta, care a avut loc la Torino.
MRT a declarat într-o declarație că „taxa de înregistrare majorată pentru participare”, precum și criza energetică din Macedonia de Nord, i-au forțat să ia decizia.
Organizatorii concursului au declarat că „se angajează să mențină costurile de participare cât mai accesibile” şi că taxele sunt „calculate în funcție de numărul de țări care concurează”, luând în considerare „mărimea relativă și situația financiară a fiecărui membru".
O listă completă a țărilor care vor participa la concurs anul viitor va fi confirmată în cursul acestei săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰