Antena Meniu Search
x

Festivalul de la Cannes 2023. Regizorul suedez Ruben Östlund, de două ori câştigător al Palme d'Or, va fi preşedintele juriului

Festivalul de la Cannes 2023. Regizorul suedez Ruben Östlund, de două ori câştigător al Palme d'Or, va fi preşedintele juriului celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura între 16 şi 27 mai pe Croazetă, la 50 de ani după compatrioata sa Ingrid Bergman, au anunţat marţi organizatorii festivalului într-un comunicat, potrivit AFP.

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 10:30

Regizorul suedez Ruben Östlund
Regizorul suedez Ruben Östlund - Profimedia Images

Ruben Östlund îi va lua locul actorului francez Vincent Lindon, care, împreună cu juriul său, a acordat Palme d'Or ultimului film al suedezului, "Triangle of Sadness". Östlund mai câştigase prestigiosul premiu şi cu cinci ani înainte, cu "The Square".

"Sunt fericit, mândru şi umil să mi se încredinţeze onoarea de a prezida juriul la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes. Niciun alt loc din lume nu evocă o asemenea dorinţă pentru cinema atunci când se ridică cortina pe un film din competiţie", a declarat cineastul în vârstă de 48 de ani, citat în comunicat.

El devine, după americanul Francis Ford Coppola şi franco-sârbul Emir Kusturica, al treilea cineast dublu premiat cu Palme d'Or care devine preşedinte al juriului şi primul care îşi asumă acest rol la un an după ce este recompensat cu premiul, se mai arată în comunicat.

Ruben Östlund va trebui să aleagă filmul care va câştiga Palme d'Or dintre cele circa 20 de pelicule aflate în competiţie, care urmează să fie anunţate în curând. El va fi ajutat de mai mulţi membri ai juriului, ale căror nume vor fi, de asemenea, anunţate în scurt timp.

Pe acelaşi subiect

Producțiile prin care s-a remarcat regizorul suedez Ruben Östlund, de două ori câştigător al Palme d'Or

Regizorul a devenit celebru cu "Force Majeure" (2014), un film despre un tată care fuge din calea unei avalanşe, cu telefonul mobil în mână, lăsându-şi copiii să înfrunte pericolul. Filmul a câştigat Premiul Juriului la categoria Un Certain Regard la Cannes.

În 2017, Östlund a făcut publicul de la Palatul Festivalului de la Cannes să strige de bucurie când a câştigat Palme d'Or pentru "The Square". Din distribuţia acestui film au făcut parte Elisabeth Moss ("Mad Men"), britanicul Dominic West ("The Wire") şi danezul Claes Bang, care interpretează rolul principal.

Cinci ani mai târziu, Östlund a obţinut un alt Palme d'Or cu "Triangle of Sadness", o satiră la adresa super-bogaţilor şi a luxului.

Festivalul de film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alături de Berlinală şi de Festivalul de film de la Veneţia. La ultima lor ediţie, ambele festivaluri au desemnat două femei în fruntea juriului, pe Kristen Stewart, respectiv, pe Julianne Moore. Ultima preşedintă a juriului de la Cannes a fost în 2018, australianca Cate Blanchett.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Entertainment » Festivalul de la Cannes 2023. Regizorul suedez Ruben Östlund, de două ori câştigător al Palme d'Or, va fi preşedintele juriului