Video Lovitură uriașă pentru influenceri și artiști. Motivul pentru care nu mai putem pune muzică în clipurile de pe Instagram
Muzica face toţi banii. Milioane de utilizatori Instagram - influenceri, vedete sau oameni obişnuiţi - s-au trezit peste noapte că au rămas fără muzică în clipurile video. Scandalul a pornit de la societatea care se ocupă de drepturi de autor pentru artiştii din Italia, care nu a ajuns la o înţelegere cu reţeaua de socializare. Din cauza algoritmilor, problema s-a extins şi a afectat melodii ale artiştilor din toată Europa.
Instagram a tăiat sonorul pentru multe dintre Reels-uri, de exemplu ultimul clip postat de trupa Depeche Mode. Melodia trupei britanice nu se aude şi este însoţită de mesajul: "Acest conţinut nu este disponibil".
Utilizatori din toată Europa au descoperit că nu mai pot pune muzică pe colajul lor zilnic. Şi influencerii de la noi s-au trezit pe "mute".
Ce spun creatorii de conținut din România
Adelina Pestrițu, creator de conținut: O imagine frumoasă, gândită, analizată, are nevoie de o muzică potrivită astfel încât să te bage în vibe-ul potrivit. Sper să îşi dea seama că au luat nişte decizii foarte ciudate şi pripite şi că ne dau viaţa peste cap.
- Facebook şi Instagram renunţă la NFT-uri, la mai puţin de un an după ce le-au introdus
- Taxă lunară pentru conturile Facebook și Instagram cu bifă albastră. Cât va costa pe web și smartphone
- Meta, al treilea trimestru consecutiv de scădere a veniturilor. Concedierile și reducerile de buget, soluția lui...
Reels-urile se bazează pe o melodie populară în lume care propulsează clipul. Anul trecut, melodii ale artiştilor de renume, precum Harry Styles sau Taylor Swift, au fost cele mai populare.
Cristian Șimonca alias Otravă, blogger: Reels-urile alea fără muzică nu mai au farmecul pe care îl aveau înainte. Cred că era foarte important, că de multe ori gândeai pe muzică. Din păcate, şi treaba asta ne arată că trebuie să ne adaptăm. Că noi tot timpul ne adaptăm la ceva. Şi în funcţie de cum de adaptăm, aşa trecem peste treaba asta. E un soi de nu ştie nimeni ce şi cum. Pe de altă parte, dacă încarci din altă aplicaţie merge muzica.
De unde a pornit problema
Totul a pornit după ce compania mamă a Instagram, Meta, cea care administrează platformele, nu a reînnoit contractul cu societatea autorilor şi artiştilor din Italia. Doar că, acum, toate clipurile din Europa au rămas pe mute. Într-un răspuns pentru Observator, Meta spune că negocierierile merg mai departe. Pe de alte parte, italienii susţin că nu ar fi vorba de o negociere, ci de impunerea anumite condiţii. Decizia Meta ar putea avea efecte şi pentru artiştii la noi.
Mario De Mezzo, ORDA: În România este această reglementare pe online este în curs de negociere. Artiştii primesc ceva venituri în funcţie de utilizare, dar de la platforme în mod direct, cum ar fi Youtube. Dacă operele artiştilor români sunt folosite şi nu li se acordă remuneraţie pentru această folosire, artiştii sunt prejudiaţi în limita utilizării.
Cu sediul la Roma, Societatea Autorilor şi Artiştilor din Italia este a şasea ca mărime din lume şi are în portofoliu aproape 6 milioane de melodii şi 95.000 de membri. Printre artişti, Maneskin, Zucchero sau Ennio Morricone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰