Ziua Păcălelilor. Originea și cele mai celebre farse de 1 aprilie din istorie
Astăzi, 1 aprilie, se celebrează tradiția cunoscută sub numele de Ziua Păcălelilor, o zi dedicată glumelor și farselor amuzante. Tradiția, respectată în numeroase țări din întreaga lume, are origini care se pierd în negura timpului, existând mai multe teorii despre apariția sa.

Una dintre explicații leagă Ziua Păcălelilor de vechea sărbătoare romană Hilaria, dedicată zeiței Cybele, protectoarea naturii și a vânătorii. Această festivitate se desfășura în perioada echinocțiului de primăvară și marca începutul zilelor mai lungi. Cuvântul „hilaris" în latină înseamnă „vesel", ceea ce explică atmosfera de bucurie asociată cu această zi.
De ce sărbătorim 1 aprilie și care este originea Zilei Păcălelilor
O altă teorie conectează tradiția cu mitul Proserpinei, care o căuta zadarnic pe mama sa după ce fusese păcălită de o nimfă, precum și cu sărbătoarea păgână Veneralia, celebrată tot pe 1 aprilie.
Teoriile mai recente și mai credibile plasează originea Zilei Păcălelilor în Franța sau Anglia secolului al XVI-lea. Înainte de introducerea calendarului gregorian, Anul Nou era sărbătorit între 25 martie și 1 aprilie, prilej cu care oamenii își ofereau cadouri. După ce Anul Nou a fost mutat oficial pe 1 ianuarie, francezii au continuat să schimbe daruri pe 1 aprilie, dar în glumă, numind obiceiul „Peștele de Aprilie”.
- Ziua Păcălelilor. Originea și cele mai celebre farse de 1 aprilie din istorie
- Cea mai nouă fraudă pe WhatsApp. Cum ţi se fură datele în mai puţin de un minut
- Marvel a dezvăluit distribuţia producţiei "Avengers: Doomsday". Când este lansarea
- Imagini rare cu Bruce Willis la 70 de ani. Actorul şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de familie și de...
- Donatella Versace demisionează din funcţia de director artistic al casei Versace, după 30 de ani. Cine îi va lua...
Cât despre alegerea peștelui ca simbol, explicațiile sunt la fel de variate. Una dintre cele mai vechi povești menționează că Bertrando di San Genesio, patriarh de Aquileia în anii 1300, ar fi salvat un Papă care se sufoca cu un os de pește. Din recunoștință, pontiful ar fi decretat ca pe 1 aprilie să nu se consume pește. O altă legendă implică pe Cleopatra și Marc Antoniu într-o competiție de pescuit, în care Cleopatra i-ar fi jucat o farsă lui Marc Antoniu, atașându-i un pește fals în cârlig.
Unele farse de 1 aprilie au devenit celebre
Iată o listă cu unele dintre cele mai celebre și amuzante farse de 1 aprilie din istorie, puse la cale de publicații, televiziuni sau companii celebre.
1. BBC și Big Ben-ul digital (1980)
Postul britanic BBC a anunțat că celebrul Big Ben va deveni digital, în pas cu tehnologia. Ba mai mult, au spus că acele vechiului ceas vor fi oferite ca premiu celor care sună primii la redacție. Reacțiile nu au întârziat, iar ascultătorii au fost șocați de „modernizare”.
2. Recolta de spaghete din Elveția (BBC, 1957)
Tot BBC a făcut istorie în 1957 cu un reportaj care arăta „fermierii elvețieni” culegând spaghete din copaci. Mulți britanici au crezut reportajul și au sunat la post pentru a întreba cum pot planta un „copac de spaghete”.
3. "Peștele de Aprilie" în Franța
Tradiția franceză include lipirea unui pește de hârtie pe spatele persoanei păcălite, fără ca aceasta să știe. Apoi, toți strigă „Poisson d'Avril!” (Pește de aprilie!). Este una dintre cele mai vechi tradiții legate de 1 aprilie, care continuă și azi.
4. „Războiul lumilor” – Orson Welles (1938)
Deși a fost difuzat pe 30 octombrie, emisiunea radiofonică a lui Orson Welles era programată inițial pentru 1 aprilie. A relatat invazia Pământului de către marțieni, iar oamenii au crezut că e real. A provocat panică la nivel național în SUA și rămâne unul dintre cele mai notorii momente media din istorie.
5. Ziua Curățeniei pe Internet (1996)
Un e-mail care s-a viralizat rapid anunța că, pe 1 aprilie, tot internetul va fi închis pentru curățenie generală. Se recomanda ca utilizatorii să-și deconecteze calculatoarele pentru a nu încurca procesul. Mulți au crezut gluma, în special cei mai puțin familiarizați cu tehnologia.
6. Burger King pentru stângaci (1998)
Burger King a publicat un anunț în ziarul USA Today despre un nou „Whopper pentru stângaci”, cu ingredientele rotite la 180° pentru a se potrivi cu modul în care țin burgerul cei stângaci. Mii de clienți au intrat în restaurante cerând noul produs.
7. Taco Bell și clopotul Libertății (1996)
Compania Taco Bell a anunțat că a cumpărat faimosul Liberty Bell din Philadelphia și l-a redenumit „Taco Liberty Bell”. Gluma a fost atât de convingătoare, încât a fost necesară o dezmințire oficială din partea Casei Albe.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰