Antena Meniu Search
x

Euro 2020. Rusia a denunțat la UEFA echipamentul cu care Ucraina vrea să joace la București

Rusia a sesizat UEFA cu privire la echipamentul pe care Ucraina vrea să îl folosească la meciurile de la EURO 2020, atrăgând atenția că se creează un precedent pentru folosirea de mesaje politice în fotbal.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 09.06.2021, 10:41

Echipamentul Ucrainei conține harta mare a țării, cu Crimeea, precum și diverse sloganuri
Echipamentul Ucrainei conține harta mare a țării, cu Crimeea, precum și diverse sloganuri - Captură Facebook

Echipamentul ucrainenilor la Campionatul European include harta ţării, pe care figurează şi Crimeea, regiune anexată de Moscova, precum şi sloganuri patriotice, precum “Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”.

"Atragem atenţia în această scrisoare asupra utilizării de motive politice pe tricoul selecţionatei ucrainene, ceea ce este împotriva principiilor de bază ale regulamentului UEFA pentru echipament. Fotbalul este un sport care trebuie să rămână în afara politicii. Aprobând un astfel de echipament, UEFA a creat un precedent, pentru că la următorul mare turneu, noi vom putea vedea alte ţări folosindu-şi echipamentul cu scopuri politice", a precizat serviciul de presă al Federaţiei ruse.

Prezentate duminică, tricourile naţionalei Ucrainei includ o hartă a ţării, pe care se află şi Crimeea, regiune anexată de Rusia în 2014, precum şi teritoriile din est, controlate de separatiştii proruşi. Harta corespunde frontierelor cunoscute ale ţării. Pe tricouri se află şi sloganurile: “Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”.

Reacția UEFA în scandalul tricourilor ucrainene

Pe acelaşi subiect

UEFA a precizat însă că echipamentele au fost aprobate “în conformitate cu regulamentul”. Regulamentul forului prevede că niciun echipament nu poate aduce transmite mesaje politice, religioase sau legate de rasă.

Preşedintele federaţiei ucrainene, Andrei Pavelko, a precizat că echipamentul a fost aprobat de UEFA cu mult înainte de prezentarea oficială.  "Conturul Ucrainei va da putere jucătorilor, deoarece vor lupta pentru toată Ucraina”, a declarat Andriy Pavelko, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal, pe contul său de Facebook, acolo unde a prezentat şi echipamentul de joc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj de încurajare în social media, alături de o fotografie în care apare prezentând tricoul: “Noul tricou al echipei naţionale a Ucrainei nu este ca altele. Poate şoca. Include mai multe simboluri importante care îi unesc pe ucraineni”.

Ucraina joacă la Bucureşti

Ucraina va juca la Bucureşti două meciuri din cadrul Grupei C. Ucrainenii se vor duela cu Macedonia de Nord, pe 17 iunie, şi cu Austria pe 21 iunie, pe Arena Naţională. Al treilea meci al grupei, cel cu Olanda, se va juca la Amsterdam, Johan Cruijff ArenA.

Austria, Ucraina și Macedonia de Nord vor veni la București pentru meciurile din faza grupelor. Din Grupa C mai face parte și Olanda, dar olandezii își vor juca meciurile pe terenul propriu, pe Johan Cruijff ArenA din Amsterdam.

Meciuri găzduite de Arena Națională la EURO 2020:

  • Grupa C: Austria - Macedonia de Nord, 13 iunie
  • Grupa C: Ucraina - Macedonia de Nord, 17 iunie
  • Grupa C: Ucraina - Austria, 21 iunie
  • 28 iunie: meci din optimile EURO 2020

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Euro 2020 » Euro 2020. Rusia a denunțat la UEFA echipamentul cu care Ucraina vrea să joace la București