Antena Meniu Search
x

Video 11 noiembrie, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Ceremonii militare și religioase în Bucureşti şi alte oraşe din ţară

Militarii, şi nu numai, sărbătoresc astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. 

de Redactia Observator

la 11.11.2023, 19:58

Vezi și

Cu acest prilej, în Capitală și în garnizoanele în care există unități militare care au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate astăzi ceremonii militare și religioase. 

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

În România, este celebrată la 29 aprilie Ziua veteranilor de război, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor statului român.

Ziua veteranilor este marcată în numeroase state de pe mapamond prin diferite manifestări de omagiere a victimelor Primului Război Mondial. Preşedintele american Woodrow Wilson a proclamat, pentru prima dată, Ziua Armistiţiului la 11 noiembrie 1919, motivând: "trebuie marcată cu mândrie solemnă pentru eroismul celor care au murit în slujba ţării şi cu recunoştinţă pentru victorie"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » 11 noiembrie, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Ceremonii militare și religioase în Bucureşti şi alte oraşe din ţară