Antena Meniu Search
x

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Singura filmare cu momentul în care primul avion loveşte Turnurile Gemene: imaginile au fost surprinse din întâmplare - VIDEO

11 septembrie 2001 este o zi pe care americanii nu o vor uita niciodată. La fel ca noi toţi. A fost momentul care a lovit cu o atât de mare intensitate încât a remodelat întreaga lume. Peste 2.000 de victime au fost înregistrate ca urmare a prăbuşirii Turnurile Gemene, iar Statele Unite au pornit două războaie pentru a găsi vinovaţii. Cel din Afganistan, ultimul dintre ele, s-a încheiat în urmă cu doar câteva zile, la 20 de ani de la prăbuşirea World Trade Center.

de Redactia Observator

la 11.09.2021, 07:24

11 septembrie 2001. Singura filmare cu momentul în care primul avion loveşte Turnurile Gemene: imaginile au fost surprinse din greşeală - VIDEO
- Captura Youtube

11 septembrie 2001. Dimineaţa. Ora 8:46. Părea o zi ca oricare alta. Jules Clément Naudet, un producător de film de origine franceză, însoţea Echipajul 7 de pompieri din Lower Manhattan. Naudet filma un documentar despre viaţa pompierilor din Statele Unite, iar în acel moment echipajul alături de care se afla fusese chemat la o intervenţie banală.

"Oriunde merge echipa, merg şi eu. Nu las camera din mână niciodată pentru că asta e meseria mea. Asta fac, filmez", spunea Naudet în pregătirea documentarului său. Şeful echipei de pompieri îşi aminteşte de clipele dinaintea dezastrului: "Era o intervenţie de rutină, dar am auzit zgomotul unui motor de avion. În Manhattan nu vezi prea des avioane, mi s-a părut ciudat".

La scurt timp după ce a auzit sunetul produs de motorul unui avion, Naudet a întors camera, instinctiv, către World Trade Center. La fix două secunde, zborul American Airlines Flight 11 a lovit turnul din nord al World Trade Center. Imaginile surprinse de Naudet sunt singurile care surprind primul atac asupra Turnurilor Gemene. Atacul celui de-a doilea turn a fost transmis în direct pe întreg Mapamondul. Camera cu care Naudet a filmat sfârşitul şi începutul unei ere, în acelaşi timp, se află acum expusă la Muzeul Naţional al Istoriei Americane din Washington D.C.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Alte două victime, identificate la 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001

Două victime ale atentatelor teroriste de la New York au fost identificate, în mod oficial, cu ajutorul unei noi tehnologii de secvenţiere a ADN-ului, cu doar câteva zile înainte de comemorarea atacurilor jihadiste de la 11 septembrie 2001, relatează AFP, citat de news.ro. Directoarea Institutului Medico-Legal al New Yorkului Barbara Sampson a anunţat marţi, într-un comunicat, că laboratorul a identificat cele de-ale 1.646-a şi 1.647-a persoane care au murit în World Trade Center.

În total, 2.753 de persoane au murit după ce un comando Al-Qaida a intrat cu două avioane de linie în Turnurile Gemene din Manhattan, la 11 septembrie 2001. Din acest total, 1.106 persoane mai sunt de identificat - reprezentând 40% dintre femeile şi bărbaţii care au murit la New York.

”În urmă cu 20 de ani, am promis familiilor victimelor de la World Trade Center că vom face tot ceea ce putem - indiferent cât timp va lua acest lucru -, pentru a le identifica pe cei dragi. Odată cu aceste două noi identificări, continuăm să răspundem obligaţiilor imperioase pe care le avem”, anunţă directoarea Institutului Medicol-Legal al New Yorkului.

Prima dintre aceste două victime este Dorothy Morgan, domiciliată pe Long Island şi ale cărei rămăşiţe, găsite în 2001, au fost supuse unor teste ADN. A doua victimă este un bărbat din ale cărui rămăşiţe au fost găsite fragmente în 2001, 2002 şi 2006, a cărui identitate rămâne secretă, la cererea familiei acestuia.

Noul judecător în dosarul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 vrea "mişcare" după nouă ani de procedură

Noul judecător militar care prezidează procesul atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, în centrul militar de detenţie din baza americană Guantanamo Bay, în Cuba, colonelul Matthew McCall, anunţă că nu va grăbi finalizarea procedurii, dar că vrea o "mişcare" după nouă ani de audieri, relatează AFP, citat de news.ro.

Colonelul Matthew McCall a anunţat în instanţă, în baza americană de la Guantanamo, că nu-i va împiedica pe avocaţii lui Khalid Sheikh Mohammed şi celorlalţi patru acuzaţi să pledeze că drepturile acuzaţilor nu au fost respectate, din cauză că au fost torturaţi de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA). Cu doar câteva zile înaintea marcării a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie, comise de Al-Qaida, el le-a spus avocaţilor, acuzaţilor şi familiilor victimelor că "acest dosar este în curs într-adevăr de mult timp". "Nu resimt vreo presiune să merg la proces", a declarat el, după ce apărarea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un posibil amestec politic. Însă "mi-ar plăcea să văd o mişcare", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Singura filmare cu momentul în care primul avion loveşte Turnurile Gemene: imaginile au fost surprinse din întâmplare - VIDEO