Antena Meniu Search
x

135 de ani de la naşterea lui Einstein! Lucruri inedite despre geniul fizicii

A fost unul dintre cei mai importanţi fizicieni din lume, un geniu fără pereche şi laureat al Premiului Nobel! Ceea ce nu ştiaţi despre Albert Einstein puteţi afla mai jos

de Diana Juncu

la 14.03.2014, 09:14

S-a născut pe 14 martie 1879 şi a fost autorul teoriei relativităţii şi unul dintre cei mai străluciţi oameni de știință ai omenirii. În 1921, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Era un copil gras, cu un cap enorm! La naştere, mama sa a crezut că Albert este dirform din cauza capului exagerat de mare. Ceafa micuţului era atât de mare, încât toată familia l-a considerat un mic monstru. Medicul însă i-a calmat spunându-le că în câteva săptămâni va avea forma normală, ceea ce s-a şi întîmplat.

Deşi este greu de crezut, în copilărie avea probleme de vorbire. Înainte să vorbească îşi spunea propoziţia în gând sau o murmura şi abia după ce era sigur că o pronunţa cum trebuie o spunea cu voce tare.

A picat examenul de admitere la facultate! La 17 ani, Einstein a încercat să intre la Politehnica Federală, a trecut examenul la matematică şi ştiinţe, însă le-a picat pe cele de la geografie, gramatică şi istorie.

A avut un copil pe care nu l-a recunoscut! Câteva scrisori personale ale geniului au dezvăluit că avea o fiică nelegitimă cu o fostă colega de facultate, Mileva Mariae, cu care s-a şi căsătorit, în cele din urmă. Fetiţa, Lierserl, nu a fost niciodată văzută de către fizician şi a murit după un an de la naştere din cauza unei infecţii provocate de scarlatină.

Avea succes la femei! După divorţul de Mileva din cauza infidelităţii lui, Einstein s-a căsătorit cu verişoara sa, Elsa Lowenthal, deşi, iniţial, dorise să se căsătorească cu fiica Elsei din prima ei căsătorie, Ilse. Aceasta era cu 18 ani mai tânără ca el, dar s-a răzgândit. Aceasta nu era afectată de numeroasele aventuri amoroase ale soţului ei, ba chiar încerca să îi facă pe plac mereu.

Israelul a încercat să îl aleagă pe el ca preşedinte! În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Israel a obţinut independenţa şi populaţia a încercat să îl aleagă pe marele fizician ca preşedinte. Desigur, Einstein nu a acceptat, declarând că are destule probleme pe cap pentru a se ocupa şi de acest aspect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » 135 de ani de la naşterea lui Einstein! Lucruri inedite despre geniul fizicii