Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Ce semnificaţie are sărbătoarea pentru creştini

Este zi de mare sărbătoare pentru credincioşi: Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută popular ca Ziua Crucii. Cinstită prin post şi rugăciune, sărbătoarea vine pentru oamenii din popor şi cu o serie de tradiţii şi superstiţii.

de Alex Prunean

la 14.09.2024 , 20:45

Înălțarea Sfintei Cruci are o însemnătate aparte şi este legată de găsirea şi recuperea Crucii pe care a fost răstăgnit Iisus Hristos. În anul 335, împăratul Macarie a mers şi a ridicat în faţa mulţimii crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, cea prin care fusese înviată fata acea şi iată semnificaţia de unde vine Înălţarea Sfintei Cruci. Cel mai urmat obicei este de a ține post negru pentru sănătatea familiei şi pentru sporul gospodăriei.

Înălțarea Sfintei Cruci. Superstiţii şi tradiţii

Sărbătoarea marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei, aşa că în zonele viiticole, astăzi preoţii sfinţesc viile şi butoaiele în care va fi depozitat vinul, iar de mâine începe culesul strugurilor. În tradiţia populară, se spune că astăzi nu e bine să mânânci usturoi, pepene, prune sau nuci, pentru că miezul lor aminteşte de crucea sfântă. În plus, nu este bine să faci nici muncă fizică, dacă nu vrei să ai parte de nenorociri.

Vezi și

Tot astăzi, oamenii duc flori şi busuioc la biserică pentru a fi sfinţite, iar apoi le pun în casă, la icoane, pentru a-i proteja de rele şi de boli tot anul. Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă. Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culesi, ci lăsati pentru păsările cerului. Tocmai de de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Ce semnificaţie are sărbătoarea pentru creştini